Aktuellt

Nyheter/Blogg

Om mig

Team Nyhammar

Träning av häst

Centrerad ridning

Ridlektioner

Hästarna

Till Salu

Till minne

Massage

Kalender

Prislista

Kontakt

ReferenserNYHETER/BLOGG 2020

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

20201231 Ännu ett år är slut. Som de flesta år har det överlag varit ett bra år. Saknar fortfarande Hedda men vårdar minnena av henne ömt. Häståret har varit bra, Hroi och Spirit still going strong och många träningshästar har varit här under året. Året har också varit märkligt med nya vanor på grund av corona. Men det går att anpassa sig till det mesta och social distansering har ju nästan blivit en vana nu. Turligt för mig så har jag ett jobb som kräver att jag måste vara på plats så både jobb-jobbet och hästjobbet har rullat på i princip som vanligt för mig. Men nu hoppas vi på att vaccinationerna rullar på så att människor snart kan vara lite mer sociala igen!

20201126 På hästfronten intet nytt. Jag har en paus över vintern med träningshästar och mina egna går i lite lättare arbete nu. Själv ägnar jag mesta tiden åt att jobba och plugga, råkade bli många kurser på en gång den här perioden men det är så kul! Passar rätt bra att sitta inne och plugga nu under vintern ändå!

20201025 Igår åkte Nala hem efter en månads träning. Det var hennes andra träningsomgång, hon var på insittning i fjol och har sedan dess fått vila och har nu kommit ännu ett steg närmare sitt liv som ridhäst. Igår hade vi också lektionsdag på Nyhammar. Det var en liten tapper skara som red lektioner och grillade korv. Fin dag!
Idag åkte Gloria hem efter en månads träning. Hon har övat på att ridas ut ensam eftersom det har krånglat lite tidigare. Men hon har skött sig fint här och bara glatt knallat på och varit positiv.
Nu tar jag lite vinterlov från träningshästar, har mycket både jobb och plugg under vintern så jag får fokusera på det och att rida mina egna hästar en period nu.

20201021 Spirit och jag har varit till Gottröra på kurs några dagar. Vi fick med lite ny inspiration och ska öva vidare hemma på våra läxor. Roligt att vara på kurs och skönt att komma iväg på semester några dagar!

20200927 Idag har det varit lektionsdag på Nyhammar. Det är kul att ha aktivitet i stallet! Någon kursdag till ska vi hinna med innan det blir vinter tänker jag.
Så checkade det in två träningshästar, båda har varit hos mig på träning tidigare. Gloria f.09 som ska sättas igång efter att ha fått några föl. Gloria var på inridning hos mig när hon var fem så det är några år sedan vi sågs. Sen kom Nala f.16 som var på insittning förra året och nu ska ridas en månad till.

20200910 Både Hugis och Orka har åkt hem idag efter två respektive en månads inridning. Hugis ska hem och fortsätta ridas av sin matte Katarina, honom kommer jag träffa på lektioner framöver. Orka, som bara är tre år, ska hem och vila och ägna sig åt att vara dräktig innan hon får fortsätta sin utbildning.

20200902 Hemma igen efter att ha varit på kurs några dagar med Spirit. Är så superbra att åka iväg och kursa och hitta ny inspiration och nya idéer både för min undervisning och träning. Härliga dagar men härligt att vara hemma igen också! Här är en bild från kursen.

20200809 Thota var klar med sin träning idag och åkte hem. En sån raring till häst! Orka f-17, ett aegidienberger sto, checkade in och ska göra sin grundinridning under en månad.
Igår hade vi ridkurs på Nyhammar i värmen. Tappra elever och hästar som gjorde sitt bästa i solen!

20200726 Nu har Ljufa f-15 börjat omgång 2 i sin träning. Matte Jeanette har ridit henne ett tag och nu ska det fortsättas med utbildning. Eftersom Jeanette är justerad i en hand tränar jag även en av hennes andra hästar, Kjarkur f-07 ett tag. Thota och Hugis som har varit här drygt två veckor nu utvecklas fint och är trevliga att arbeta med.

20200709 Två nya träningshästar har checkat in idag. Thota f.03 som har varit här tidigare. Nu ska hon jobba med sin tölt (och lite annat) en månad. Så kom Hugis f.16 som ska vara på inridning i två månader.

20200708 Spirit och jag har varit på kurs i Gottröra några dagar. Kul att vara på kurs och så blir det ju lite semester samtidigt. Spirit skötte sig fint och vi fick med oss saker att jobba vidare med hemma. Som det ska vara!

20200704 Jag har semestrat några dagar i Askersund tillsammans med min bror och knappt sett en enda häst. Haft härligt lata dagar med lite utflykter, häng med brorsan och god mat. Toppen!
Idag åkte Ozaia hem efter en månads inridning. Hon har skött sig fint och ska få vila lite hemma innan det är dags för treårsvisning för henne.

20200606 Idag kom snygg-Ozaia på inridning. Ozaia är tre år, mamma är Zassiah som jag ägt tidigare, korsning lipizzaner/arab, och pappa är Santo, peruansk paso. Ozaia är en otroligt vacker häst, hon har ju lite att brås på! Nu ska hon vara här en månad för grundinridning.

20200604 Idag har Viktor åkt hem efter två månaders träning här. En supertrevlig häst som också lyckades byta ägare under tiden här. Sussi som köpt honom rider för mig så jag får träffa honom i fortsättningen också!
Ljufa är kvar men nu ska jag och matte Jeanette dela på ridningen av henne. Jag har ridit henne på heltid en månad nu och så kommer hon vara inackorderad här en period framåt för fortsatt utbilding. Blir kul att ha både henne och Jeanette här nu. Nedan en idolbild på Jeanette när hon sitter på sin häst för första gången.
I övrigt så har jag haft tentaperiod nu och skriver den sista av 4 tentor idag. Så är lite mentalt urlakad efter två veckors intensivpluggande... Men kul är det!

20200524 I helgen har jag haft helgkurs i Borlänge med ett gäng av mina elever där. Så roligt att få ha en intensivhelg och få knuffa alla ekipage framåt i utbildningen. En trött men nöjd ridfröken är jag efter helgen!

20200520 Hroi och jag har varit på kurs i Gottröra några dagar. Det var längesen jag hade med Hroi så jag bestämde mig för att det fick bli han som följde med nu. Bra kurs, Hroi var fokuserad och vi fick med oss bra tips att öva på för att förbättra oss ytterligare. Han blev även genomgången av en hästfysioterapeut på plats och fick u.a av henne.

20200503 Idag kom min vän Jeanette med sin häst Ljúfa f-15. Ljúfa är insutten tidigare men har fått ett föl sedan dess så nu ska hennes utbildning till ridhäst fortsätta. Jag har ridit in både hennes mamma Isolde och mormor Blida samt tränat mormorsmor Rönd. Pigga och glada damer så jag skulle tro att Ljúfa blir likadan!

20200429 Sorgen är stor efter Hedda, hon lämnade ett stort tomrum efter sig!
Arbetet med hästarna fortsätter ändå. Här är en bild på Viktor som är på inridning. Här ska han ut på sin andra ridtur i skogen. Peter och Glittra hjälper till. Viktor är en charmig häst som snart har gjort sin första månad av två här.

20200426 En otroligt sorglig dag. Idag gick Hedda bort. Hon var min allra bästa vän under 16 år, 3 månader och 1 dag. Hedda föddes hos mig och vi var i princip tillsammans varje stund av hennes liv. Där jag var, där var hon. Hon fattas mig överallt.
Hon var en fantastisk personlighet och även om det är stor sorg nu var det en otrolig förmån och lycka att få ha henne hos mig så länge.

20200405 Ardur åkte hem idag efter en månads träning. Nu är det dags för Viktor f-15 att börja sin träning. Han är efter Ingas gamla hingst Fönix, jag har ridit in många avkommor efter honom men Viktor är från sista året Fönix fick några avkommor. Mamma till Viktor är Ára som jag red in för 12 år sedan och som jag sedan har följt på lektioner. Blir kul att lära känna den här hästen också!

20200327 Idag har Hroi och Spirit fått tänderna kollade. Det är givetvis viktigt att hålla koll på statusen i munhålan. Hroi är inte så problematisk och klarar sig bra på en koll om året än så länge, det kan förändras när han blir äldre såklart. Spirit däremot har överbett och behöver ses över mer regelbundet, ungefär var fjärde månad så det inte drar iväg med hakar.
I övrigt njuter jag så mycket av att ljuset är tillbaka efter vintern. Jag, som gillar att rida på morgonen innan jag åker till jobbet har det nu äntligen ljust när jag är i stallet.

20200307 Sindri åkte hem idag efter en månads träning. Det har gått bra med honom och nu får matte Katarina ta över. Vi ska ses på rid-weekenden på Karaby gård i juni och stämma av hur det går med träningen.
Apropå det, vi har nu bokat in en helg på Karaby, det blir 12-14 juni. En helg full av ridning och god mat - det finns platser kvar än så länge så anmäl till Charlotte på charlotte@karaby.se om du har lust att vara med på en kul helg!
Sen kom Ardur tillbaka på lite fortsatt träning, blir här någon månad. Blir roligt att fortsätta att jobba med honom!

20200209 Idag kom en gammal bekant tillbaka - Sindri f-15 som jag hade på inridning för ett år sedan ska nu vidareutbildas under en månad. Matte har föredömligt nog ridit ut honom och stärkt honom på det sättet, det är ett bra första år som ridhäst! Sindri var väldigt rar att rida in så jag är glad över att få lov att fortsätta med honom nu!

20200202 Tre veckor går fort! Idag var Ardur klar med sin träningsperiod och åkte hem. Han har svarat fint på träningen, vi har haft mest fokus på att han ska bli självbärig. Jättetrevlig häst att jobba med! Om några veckor får jag träffa honom igen på lektion och se hur det utvecklar sig hemma!

20200111 Idag kom Ardur f-14 som ska vara på träning en period. Han har en bra utbildningsgrund redan och ska bara vidareutbildas på en del moment. Jag tar ju egentligen inte emot träningshästar den här tiden på året men säg den regel som inte har några undantag... Vintern är ju fortfarande fantastiskt mild och ridunderlaget är perfekt!

20200101 Första dagen på det nya året! Med flera plusgrader! Måste säga att jag är glad så länge snön och isen håller sig borta men nu står det nog inte på förrän vintern kommer på riktigt. Som plusgradersälskare njuter jag så länge det går av det. Har firat in det nya året genom att ta varsin galopprunda med Hroi och Spirit, härligt för både mig och hästarna!