Aktuellt

Nyheter/Blogg

Om mig

Team Nyhammar

Träning av häst

Centrerad ridning

Ridlektioner

Hästarna

Till Salu

Till minne

Massage

Kalender

Prislista

Kontakt

ReferenserNYHETER/BLOGG 2019

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

20191231 Svisch, så har det gått ännu ett år! Först tänker jag att det inte är så mycket som hänt under det här året men när jag tänker efter är det en hel del faktiskt. Jag har varit på många bra kurser med Spirit och även utveckling alltid har sina toppar och dalar går det ändå stadigt framåt med honom. Vi prövade på WE, det var superkul! Hroi har även han fått hänga med på kurs och han charmar som vanligt in sig hos alla, såklart hos mig också! Jag är så glad och nöjd med båda två! Sen har det varit roligt att följa alla elever under året, det är så härligt att guida i deras utveckling och jag lär mig ständigt av dem!
Jag håller i med mitt pluggande vid sidan av jobbet, det blir intensivt såklart men jag tycker så mycket om att lära mig nya saker. Nu är jag halvvägs till en kandidatexamen i psykologi, det är mitt mål just nu att komma dit.
Så tack alla vänner för det här året, nu tar vi ny fart in i nästa!

20191206 I höstas skickade jag in en ansökan om att bli uppgraderad till nivå III-tränare i CR till Centrerad ridnings högsäte i USA. Det var mycket fix och trix med ansökan, bland annat ägnade vi åt att filma en hel dag där jag fick förnämlig hjälp av vänner som hjälpte till. Sen har jag väntat och väntat och väntat på besked och idag kom det! Jag blev godkänd och kan nu som en av fem personer i Sverige titulera mig nivå III-tränare. Hurra!!!

20191205 Nu gäller det att hålla i träningsmotivationen i vintermörkret! Mina hästar hålls igång men lite mer sparsamt den här årstiden. Vi gör något varje dag men lite kortare pass. Spirit har jag låtit backa av lite från utvecklingskurvan han hållt i år och jobbar mycket lösgörande med, både uppsuttet och vid hand. Hroi jobbar ungefär på samma sätt. En del elever har vintervila från kurser nu även om några ställen håller igång året om. Jag ägnar mig i övrigt åt jobbande och pluggande och åt att räkna ner tills det vänder och blir ljusare igen, det är väldigt snart det!

20191106 Har varit ett fasligt kursande nu. Först lördag-söndag var jag i Norrtälje på kunskapshelg med mina Centrerad ridning-kollegor. Vi hade förläsningar om intressanta saker, själv föreläste jag om inlärningspsykologi. Sen åkte jag direkt vidare till Gottröra för att gå kurs för Christina Drangel måndag-onsdag. Eftersom det var så mycket åkande innan så tog jag inte med någon häst utan lånade en jättetrevlig PRE-halvblodskorsning. Jätteroliga kurser men ändå skönt att ha landat in hemma nu, full av inspiration!

20191027 En månad går fort när man har kul... Idag var det dags för Nora att åka hem efter en månads inridning. Allt har gått bra med henne och nu får hon hem och bara få ridtimmar under vintern så kommer hon tillbaka nästa år för lite mer träning.
Nu tar jag vinterpaus vad gäller träningshästar och bokar in nya till våren. Apropå våren är kursbokningarna för vårterminen i full gång så vill ni boka någon helgkurs under våren så hör av er så hittar vi något datum som passar!

20190929 Idag kom en ny träningshäst, Nora från Nyhammar f.16. Nora såldes från Nyhammar förra året och är nu tillbaka för en månads inridning. Hon hade växt på sig bra och ser jättefin ut!

20190905 Jag fick den stora äran att skriva som gästbloggare åt några CR-kollegor. Operant betingning blev ämnet jag valde eftersom jag tycker det är superintressant att tänka kring inlärning. Här är en länk till texten:  Operant betingning

20190904 Har just landat hemma efter att ha varit borta en vecka med Spirit. Först var vi till Östervåla och gjorde en uppdatering i Centrerad ridning med Margreet Bouwmeester från Holland onsdag-söndag. Sen svischade vi vidare till Gottröra och kursade för Christina Drangel måndag-onsdag. Spirit har skött sig superfint på båda kurserna och även om jag är full av inspiration för att träna vidare så ska han få några dagar ledigt nu. Hroi har ju vilat en hel vecka så han är redo för min träningsmotivation nu!

20190821 Jag och Spirit var och tränade WE för sista gången i Ramsberg den här sommaren. Väldigt roligt är det! Nu hoppas jag att det arrangeras nya träningar nästa år!

20190813 Peter och Katja - mina stallkompisar, har äntligen hittat en ny häst, Glitra f-08. Tanken nu är att jag ska träna henne parallellt med att jag guidar in Peter på henne så idag påbörjade jag träningen av henne. Nu hoppas jag att Peter och Glitra kommer bli ett bra team framöver!

20190730 Härligt med sommar och tid över för lite extra träning! Igår var jag och Spirit till Eskilstuna och red lektion för Paulo Bastos och idag åkte vi till Ramsberg och tränade working equitation. WE är verkligen roligt att träna, hoppas vi hinner med några tillfällen till! Och, Spirit är riktigt bra på det, han verkar tycka det är minst lika roligt som jag gör!

20190725 Nala har åkt hem idag efter en månads inridning. Allt har gått fint med henne, hon travar och galopperar och visar att tölten ligger nära till hands. Nu får hon åka hem och vila ett tag och sen är planen att hon ska komma tillbaka för mer utbildning om ett tag.
Det är väldigt varmt ute nu så vi tog och red ner hästarna till sjön för lite bad. Både hästar och människor tyckte att det var en väldigt bra idé att få svalka av sig lite.

20190715 Hroi och jag har varit iväg 4 dagar på uppdatering i Centrerad ridning i Östervåla. Kursen leddes av Christa Müller från Schweiz. Det var en jättebra kurs, mycket påminnelser om gamla kunskaper och så nytt material såklart. Roligt också att träffa kollegor att diskutera med!
Hroi var fantastisk som vanligt! Han är så bra den där hästen så det är ju inte klokt!

20190706 Idag var jag och Spirit på vår första Working Equitation-träning. Det var riktigt kul tyckte vi båda två så det får bli flera gånger. En bild och en film från dagen här nedan.


 Spirit WE-träning

20190703 Spirit och jag har varit i kurs i Gottröra för Christina Drangel några dagar. Spirit har ju alltid varit rolig att rida men nu är han superrolig! Han har ju kommit en bra bit i utbildningen och nu slipar vi och förbättrar honom ytterligare. Väldigt nöjd med både hans och min insats!

20190628 Idag checkade Nala f-16 in. Hon ska påbörja sin utbildning nu och sittas in lite lugnt. Jag har tränat hennes helbror Geisli tidigare och även ridit in hennes mamma Gloria. Det blir kul att lära känna även Nala nu!

20190620 Madonna, f-15, ett aegidienbergersto som var här på inridning i fjol, är nu tillbaka för vidareutbildning. Hon är en väldigt trevlig häst som nu har hittat tölten fint. Hon ska tränas någon månad och sedan säljas så om någon av er har någon tanke på att skaffa en aegidienberger så passa på nu!

20190617 Embla har åkt hem idag. Hon har varit här en månad på träning, vi har under den sista tiden fokuserat på att hjälpa henne att hitta tölten, hon har svarat bra på det så det var roligt att visa för matte Lisa! Nu är det tomt på träningshästar men det fylls på redan på torsdag!

20190605 Fönix har åkt hem efter en månads träning. Det har gått fint, han har tränats framförallt för att få lite mer framåtbjudning. Nu hoppas jag att matte också får lite mer fart på hemmaplan!

20190526 Haft en superhelg på Karaby i Kristinehamn. Helgläger igen! Så superkul att se utvecklingen som sker under en sådan intensiv helg! Och kul har vi haft! Tack brudar, hoppas vi ses snart igen, är nyfiken på fortsatt utveckling!

20190520 Mestur, som var här förra året på inridning är nu tillbaka för att försöka hitta tölten. Jag har följt Mestur och matte Ylva på lektioner sedan han reds in, nu blir det kul att rida honom ett tag igen!

20190517 Stallstädning hela dagen lång! Idag har vi rensat stallet och tvättat det ordentligt. Blev supersnyggt! Hela stallgänget på plats hela dagen lång och fixade och trixade för att göra det fint!
Två hästar åkte hem idag, både Thota och Glimur var klar med sin träning idag och skötte sig båda finemang när respektive ägare provade dem. Duktiga hästar och ägare!
En ny häst kom, Embla f-14 som ska tränas en månad här. Det var kul att träffa matte Lisa och hinna fika lite, ses för sällan nuförtiden!

20190515 Jag och Spirit har varit på kurs i Gottröra några dagar. Han skötte sig superbra och vi fick med oss mycket hem att bygga vidare på, både vid hand och uppsuttet. Så nu är motivationen på topp för att träna vidare!

20190507 En ny träningshäst har kommit idag, Fönix f-13. Han ska vara här en månad på vidareutbildning. De andra träningshästarna funkar fint, de har en dryg vecka kvar här. Glimur rids och visar alla gångarter, Thota har blivit mer lösgjord och hittat sin trav.

20190505 Fredag-söndag har det varit weekendläger i Kristinehamn. Toppenkul som vanligt, även om vi önskade lite varmare väder... Den här gången var det sex av mina Borlängeelever som var med. Det är så härligt att se utvecklingen som blir under en så intensiv helg. Både i praktisk ridning men också i förståelsen för det teoretiska. Så väldigt roliga dagar, det är så värt den stora utmattningen som kommer när kursen är slut.

20190422 En ny incheckning idag - Glimur f-15 som ska vara här på inridning en månad. Roligt att få hit honom och roligt att träffa Malin och Gudrun som kom med honom. Malin och Gudrun är elever till mig sen många år tillbaka.
Thota har jag hunnit rida några gånger. Hon är en rar dam och svarar fint på träningen än sålänge.

20190419 Idag var det två hästar som checkade ut och en som checkade in. Sindri åkte hem efter en månads inridning. Det har gått fint med honom så nu får matte Katarina ta över träningen. Sen åkte Kraftur hem efter knappt tre veckors träning. Han har övat på att hitta tölten lite bättre och så allmänt snäppat utbildningen ett steg framåt. Matte Tiina träffar jag regelbundet så jag får följa upp arbetet jag gjort här. Incheckningen var Thota f-03. Hon ska lösgöras och försöka hitta traven stadigare. Hon blir här ungefär en månad.
För övrigt måste jag säga att påsken är min favorithelg på året. Inte så mycket måsten, vår i luften och bara kunna drälla omkring flera dagar. Helt underbart!

20190331 Idag kom en ny träningshäst, Kraftur f-14. Jag har träffat honom på lektioner innan och nu ska han vara här fram till påsk och träna på tölten och lite annat smått och gott. Han fick gå in i hagen med Sindri som är här på inridning och grabbarna lekte och lekte och lekte. Roligt för dom att ha en kompis, bara dom sparar lite energi till träningen också...

20190319 Idunn har åkt hem idag efter en månads träning. Det har varit så roligt att ha haft henne här igen. Nu har träningen varit inriktad på att hon ska bli lite mer bärig och att hon ska vänta på signaler. Idunn är en ivrig och pigg häst som gärna får lite bråttom. Så hon har fått göra många många många övergångar. Hon tog träningen bra och nu får matte Suss fortsätta jobbet hemma så träffar jag dom igen på lektioner framöver. Nedan länk till en film och en bild på Idunn.

 Idunn film

20190317 Idag har det kommit en ny träningshäst, Sindri f-15, som ska vara här en månad för inridning. Vi startade med ett markarbetespass idag och han verkar vara en trevlig häst att jobba med!

20190313 Nu har jag varit på kurs några dagar. Eftersom jag inte ville dra med en häst till Gottröra med rådande smittoläge fick jag låna en häst på plats. Lite trist att inte ha med en egen men ändå kul att kursa på en helt ny häst. Jag fick rida Picasso, en frieserkorning, rolig att rida och väldigt söt - se bild!

20190303 Odin har åkt hem idag efter en månads inridning. Nu ska han ridas en period hemma och så får han komma tillbaka på vidareutbilding lite längre fram. Odin är en riktigt cool personlighet, han har tagit inridningen med ro och då kan det vara lagom med en månad i taget här.

20190220 Idag har vi tagit beslutet att stänga Nyhammar för inkommande hästar på grund av både EHV-1 och kvarkasmittan som går i landet. Idunn som kom i söndags kom ifrån ett i sitt tur väldigt isolerat stall så då valde vi att ta emot henne. Men nu isolerar vi oss tills vidare för att skydda de hästar som finns här. Nu hoppas vi på att smittoutbrotten snart är under mera kontroll.

20190217 Odins ägare Emma var och hälsade på idag och tittade på Odins utveckling till ridhäst. Han sköter sig fint och är en rolig häst med stor personlighet.
Sen checkade Idunn f-04 in för träning. Vi är gamla bekanta, jag har tränat henne i flera perioder tidigare och haft henne och matte Suss på lektion genom åren.

20190202 Idag checkade årets första träningshäst in. Odin f.15 ska vara här på inridning ett par månader. Odin är en stor och ståtlig aegidienberger. Jag har en gång i tiden ridit in hans mamma Mysla. Ska bli roligt att komma igång med träningshästar igen, jag valde att inte ta emot några under den värsta vintern i år så Odin får vara årets första vårtecken!

20190113 Nu börjar förra årets fölungar åka till sina nya hem. Poker på bilden ska flytta norrut nästa vecka och fick lite hanteringsträning idag. Nu börjar vi se fram emot nya fölningar på Nyhammar. Bara några månader kvar nu! De kor som skulle kalva har fått sina kalvar så nu är det fyra urgulliga små knattar här!

20190103 Nytt år! Efter en, vad jag tycker själv, välförtjänt julvila rullar allt igång igen. Jobbet, pluggandet och naturligvis alla kurser! Ser mycket fram emot en nytt år med elever och träningshästar!