Aktuellt

Nyheter/Blogg

Om mig

Team Nyhammar

Träning av häst

Centrerad ridning

Ridlektioner

Hästarna

Till Salu

Till minne

Massage

Kalender

Prislista

Kontakt

ReferenserNYHETER/BLOGG 2015

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

20151230 Här är en text jag skrev på uppdrag om utbildningen i Integrerad ridning. Jag tog ju ut min examen 2014 men har sedan dess fortsatt på den för att få ytterligare fördjupning och coachning av Christina Drangel.

Efter att ha jobbat som instruktör i drygt 20 år började jag på utbildningen i Integrerad ridkonst. Åren på utbildningen har tillfört otroligt mycket till min egen ridning och därmed till mina elever. Det jag tycker speciellt mycket om är att tanken på hästens biomekanik samt inlärningsförmåga genomsyrar allt vi gör.
Något vi trycker på i utbildningen är att hitta den form och det arbete som är gynnsamt för hästen efter utbildningsnivå och exteriöra förutsättningar, därmed har min egen förmåga att träna hästen riktigt från grunden och ha djupare förståelse för detta ökat.
Långsiktighet är ett annat ledord i utbildningen, det tar tid, och det behöver ta tid, att utbilda både hästar och ryttare. Därför tycker jag också upplägget på utbildningen är bra. Det finns gott om tid att öva på det som behövs hemma innan nästa intensiva kurstillfälle. Den undervisning vi får ta del av och den väl utvalda litteraturen vi läser gör också att jag känner mig än mer förankrad i min egen instruktörsroll.
Jag rekommenderar den här utbildningen till alla som vill gå ett steg längre i sin ridning och vill ha en djupare förståelse för den!

20151220 Igår hade jag sista lektionsdagen för i år. Sist ut var det duktiga Sellnäs-gänget. Nu är det jullov och uppladdning för nästa termin!

20151111 Nu har jag och Spirit varit på utbildning några dagar i Gottröra igen. Nu var det ju två månader sedan och jag märkte själv att mycket hade hänt under den tiden. Det är ibland svårt att se utvecklingen hemma dag för dag så det är jättebra att stämma av regelbundet med Christina hur utbildingen av honom egentligen går. Christina var nöjd med vårat arbete, roligt att höra! Den här gången jobbade vi mycket med små tempoväxlingar, att han ska orka bromsa in sig, vänta i det läget och sedan gå framåt igen. I både trav och galopp. Säkert i skritt också men det är ju som sagt min sämsta gångart att rida i...

20151106 Gandur har åkt hem idag efter en månads träning. Han har utvecklats fint tycker jag. Kommer träffa honom och matte Annika igen om några veckor, blir jättebra att följa upp!

20151022 Nu har det åkt hem ett par träningshästar. Julie åkte hem igår och Aska åkte idag. Det har gått bra med båda den månaden dom har varit här och jag kommer träffa dom på lektioner regelbundet framöver.

20151019 Idag har jag varit ner till Örebro och tittat på en hopp-clinic med Pether Markne. Det var otroligt bra och inspirerande att se på!

20151017 Hroi och jag har tillbringat en solig dag på Slofallet och ridit kurs för Toti. Härligt väder och glada människor och Hroi skötte sig fint!

20151003 En ny träningshäst kom idag. Gandur f-09 som ska vara här en månad för lite vidareutbildning. Gandur och jag är gamla bekanta eftersom matte Annika rider lektion varje månad. Blir kul att få utveckla honom en bit till!

20150924 Hroi och jag var på träning för Toti idag. Roligt att stämma av träningen, var ett tag sedan vi var iväg. Nu fick jag kvitto på att vi är på rätt väg så det är bara jobba vidare framåt för nya förbättringar!

20150922 Nya träningshästar anlände idag. Aska, ett 12årigt islandssto som ska tölttränas en månad och så Julie, ett 5årigt connemaresto som ska utbildas under en månad. Julie känner jag sedan tidigare då jag har träffat henne och matte Marie på ridlektioner.

20150915 Idag har både Kjarkur och Lerki avslutat sin träning och åkt hem till sina respektive ägare. Lerki kommer jag träffa igen på lektion om några veckor, blir kul att följa upp hans träning!

20150909 Spirit och jag har varit i Gottröra på kurs. Han har skött sig jättefint under dagarna där. Vi har börjat jobba med att han ska bli starkare och klara övergångar och tempoväxlingar på ett bättre sätt. Långsiktigt arbete men vi fortsätter hemma. Har ju mest ägnat sommaren åt att rida ut och skaffa lite allmänkondition och styrka. Det har gett resultat så nu tar vi ett litet steg till framåt!

 Här är en film på mig och Spirit från kursen.

20150818 Idag har det kommit och åkt hästar. Ivaldi var klar med sin träning och åkte hem. Två hästar tillkom: Lerkisveppur f-11, han är inriden hemma och ska utbildas här under en månad, och Playan f-12, en morganhäst som ska ridas in.
Sen har jag varit extremt duktig och rivit en gammal hage som jag inte ska använda mer. Kånka stolp i solen var sådär men skönt när det är klart!

20150817 Jag och Hroi har varit iväg i några dagar till Östervåla och gjort en uppdatering i Centrerad ridning. Det var kul att träffa nya och gamla kollegor. Hroi har jobbat både med mig och med andra ryttare och skött sig otroligt bra, är så nöjd med honom!
Godi har avslutat sin träning och åkt hem, nu hoppas jag på att se honom och hans ryttare Lotta ofta på lektioner under hösten!

20150726 I helgen har vi haft vuxenläger på Slofallet med 7 deltagare. Roligt att se hur mycket deltagarna utvecklas på 3 dagars intensiv ridning. Och så har vi såklart haft härliga uteritter och ätit Malins fantastiska mat! Nu var det sista lägret för sommaren men redan nu har vi planerat in datum för nästa års läger - titta under fliken Ridläger 2016 och planera in det redan nu!

20150721 Idag kom en gammal bekant - Godi f-07. Han har varit kollega med mig på Slofallet tidigare och ägs nu av Lotta som rider för mig. Godi var här ett par veckor på träning förra sommaren och ska nu tränas en bit till. Godi kommer ev att bli till salu framöver, mer info kommer om det.

20150716 Den här veckan har Idunn och Sindri åkt hem efter varsin månads träning. Ivaldi f-11 har kommit och ska ridas in under lite drygt en månad. Ivaldi är u. Lauga, ett urgulligt sto som jag hade för några år sedan. Hos mig fick hon två jättetrevliga avkommor och sedan flyttade hon till Inga där hon också har fått flera föl, bla Ivaldi.

20150709 Nu har vi haft fyra superroliga dagar på Slofallet. Det har varit årets första vuxenläger, full fart från morgon till kväll med lektioner, uteritter och Malins extremt goda mat! Jag har haft med mig Hroi så han har fått jobba med mig på uteritterna och också fått hoppa in som lektionshäst. Det var avslutning vid lunch idag och jag tror att både lägerdeltagare och jag och Malin var lite möra men väldigt nöjda och glada! Nu laddar vi om ett par veckor inför nästa vuxenläger!
Idag kom även en ny träningshäst. Kjarkur f-11. Jag har ägt Kjarkur en period när han var unghäst så det var roligt att träffa honom igen nu och det ska bli roligt att rida in honom!

20150705 Jösses vad tiden rusar iväg när man har kul! Vi har nu haft tre barnridläger på Slofallet, det sista avslutades igår. Det har varit tre väldigt roliga och somriga veckor. Imorgon drar vi igång första vuxenlägret för sommaren. Vi öppnar starkt med vårat ´tantläger´: 7 brudar i sin bästa ålder varav 6 var här förra året. Favorit i repris kan man säga!!!
Idag har jag haft semester och den har jag tillbringat i sjön med Hroi och kompis Mona och hennes häst Katla. Väldigt skönt att ligga och slappa på en hästrygg och plaska med benen i värmen! Hästarna tyckte det var toppen också! Blir förhoppningsvis fler gånger i sommar.

20150616 Sommarens första ridläger har startat på Slofallet. Den här veckan har vi sex tjejer på plats. Väldigt kul att vara igång med lägren!
Idag kom det två träningshästar. Det är Sindri -11 som ska ridas in och så en gammal bekant - Idunn f-04 som ska tränas. Båda hästarna ska vara här en månad.

20150610 Spirit och jag har varit i Gottröra några dagar. Det var Spirits första kurstillfälle och jag är väldigt nöjd med hans insats! Det är ju mycket runt omkring med att vara på kurs. Resan dit, nytt ställe, nya rutiner och nya hästar. Han tog det med ro men det märktes att han blev trött i huvudet. Nu jobbar vi på under sommaren till nästa kurs. Han är ju fortfarande rätt grön i ridningen så det handlar mycket om att bygga upp kroppen på honom och att få honom att förstå systemet för träningen.

20150605 Nu är Ingas Gloria ute på annons! Jag kommer träna henne ett tag till. En trevlig tjej, under utbildning. Se mer under Till Salu. Här är en bild från idag på Gloria:

20150524 Har haft en nästan helt ledig dag idag. Passade på att åka på lite utflykter med hästarna. Först var jag och Spirit och red på Nyhammar, senare var jag och Hroi och red i Gammelbo. På båda ställena hade vi sällskap av Inga på våra ridutflykter. Ska försöka komma iväg regelbundet under sommaren och rida lite terränglåda med Inga!
Började träna Ingas sto Gloria (f-09) idag också. Jag har ridit in henne tidigare och nu ska hon få lite vidareutbildning. Hon kommer troligtvis bli till salu framöver. Här är en bild på henne från dagens träning:

20150521 Både Hroi och Höfdingen fick följa med på Toti-träning idag. Dom skötte sig fint båda två! Malin tog lite bilder på mig och Höfdingen idag, här är en av dom:

20150514 Spirit fick åka på utflykt idag. Vi åkte till Nyhammar och red ut en sväng. Mest för att han ska få rutin på att åka iväg och sen är det ju alltid roligt att rida i annan terräng!

20150513 Nu har det varit kurs i Gottröra igen, tre dagar för Christina Drangel. Hroi var ju på plats i Gottröra redan eftersom vi hade lyxen att kursa två veckor i rad! Nu var det fördjupningskurs så många av dom jag gick utbildningen med var där. Så roligt att träffa alla igen! Och så inspirerande att se alla rida! Hroi levererade vid alla ridpass, väldigt roligt att rida då! Så efter dom här dagarna är jag väldigt inspirerad för att både rida själv och att undervisa!!!

20150507 Idag var det träning för Toti. Eftersom transporten står kvar i Gottröra red jag Malins Odi på träningen. Jag har ju ridit Odi ett tag åt Malin så det var bra att stämma av idag.

20150506 Hroi och jag har varit på utbildning i Gottröra mån-ons. Var efter första dagen inte så nöjd med min ridinsats men det kändes bättre igår och idag. Kan konstatera igen att det är lätt att jag fokuserar för ensidigt i träningen av honom, bestämmer mig för att lösa en detalj och missar på något annat. Men nu är det några vilodagar och redan nästa vecka är det dags för kurs igen - då är det fördjupningskurs i Gottröra. Hroi får bo kvar där under veckan och jag ska ägna mig åt jobb och åt hemmavarande hästar.

20150430 Rara Snotra har åkt hem idag efter två månaders träning. Hon har varit väldigt rolig och positiv att jobba med. Nu får ägare Maria njuta av sin fina häst själv!

20150427 Avaldi och Thor har åkt hem idag. Thor är såld och ska flytta vidare till sin nya ägare om några dagar. All lycka till Jenny med fina Thor! Avaldi kommer jag att träffa igen på lektioner framöver. Båda har skött sig fint på sin träning, rara bröderna!

20150417 Slofallet har köpt en ny häst, Odi f.06. Jag ska rida Odi en period nu mest för att hjälpa honom att hitta lite mer flyt i tölten. En rar häst som förhoppningsvis blir toppen som turhäst och ridlägerhäst!

20150407 Idag kom Suss med sina två killar Thor -11 och Avaldi -10. Dom ska vara här en månad för träning. Båda har varit här tidigare men nu är det dags för fortsatt inridning för Thors del och utbildning för Avaldis del. Thor är till salu, se mer om honom på Till salu-sidan.

20150406 Har tillbringat några påskdagar i Småland och träffat släkt och vänner. Härligt! Idag åkte Vikur och lilla Piggelin hem efter två månader här. För övrigt njuter jag av att det äntligen är vår! Så skönt att istiden är slut för den här säsongen!

20150331 Irja åkte hem idag efter två månaders inridning. Hon har utvecklats fint under tiden här. Irja är efter Mjölnir som jag har sett många avkommor efter hos Inga. Det är roligt att dom börjar bli inridningsmogna nu! Irja är född 2011, hon är alltså från första årskullen som föddes upp hos Inga efter Mjölnir.

20150329 Idag har jag varit till Slofallet och ridit kurs för Toti. Jag hade med mig Höfdingen som skötte sig alldeles utmärkt. Han börjar bli mer vuxen i kroppen nu och är mer stadig i sig själv och orkar mer. När han glimmar till känns han riktigt fin så det är mycket på gång i honom! Sen norpade jag åt mig en plats till och red Malins hästar Dimma och Silja på varsitt pass. Silja har jag ridit ett par veckor nu och hon börjar slappna av mer i överlinjen och känns mjuk och trevlig att rida. Ska fortsätta med henne ett tag till. Så trots att vi hade skräpväder - snöblask hela dagen - så var det kul att kursa och jag var nöjd med både min och hästarnas insats!

20150317 Nu blir det lite jobb på Slofallet några veckor. Jag ska rida igång Silja där, hon har haft vintervila ett tag så nu är det dags för lite jobb igen!

20150311 Hroi och jag har varit till Gottröra några dagar på utbildning. Han gjorde en otroligt bra insats, särskilt med tanke på att våra träningsmöjligheter hemma inte har varit så bra pga vinterunderlag. Är så nöjd med honom!

20150308 Idag har Raudi åkt till sina nya ägare. Raudi har varit här på träning i en knapp månad, jättetrevlig häst att rida. Han var gammal bekant med sina nya ägare så jag är övertygad om att det kommer bli toppen för alla inblandade!

20150301 Idag var det lite varierande väder kan man säga... Halvsoligt och fint på förmiddagen och massivt snöfall på eftermiddagen. Men, nu är våren på väg, är så skönt att det är mars nu, första vårmånaden, härligt!
Idag checkade Snotra in. Ett islandssto f-11 som ska vara här på inridning en period.

20150222 Här rullar det på bra med träningshästarna. Irja och Vikur som är under inridning gör stadiga framsteg båda två. Raudi som ska tränas för att senare åka på försäljning är en trevlig ridhäst som är positiv till träning. Mina egna hästar har lite halvsemester för tillfället. Den här årstiden är det som mest att göra på labbet så jag får lägga rätt mycket tid där och ägna stalltiden åt träningshästarna. Drömmer om all komptid som jag kan ta ut under våren! Våren ja - hoppas den kommer snart, är tämligen trött på vintern nu...
Idag har jag tillbringat en solig dag i Sellnäs. Kul att träffa alla efter vintervilan! På bilden har jag lektion för Maria och Aqleja (som jag är stolt uppfödare till)

20150215 Ännu än ny häst kom hit idag. Raudi f-06 ska vara här i ungefär en månad på träning. Jag har träffat Raudi några gånger tidigare på lektion, en rar häst! Hann pröva honom idag en sväng och han känns som en kul kille!

20150208 Idag fick vi välkomna två nya hästar till Fänsäter. Det är Vikur f-10 som ska ridas in och hans kompis Gant, kallad Piggelin, en 10 årig minishettis. Piggelin ska jag tömköra litegrann men mest ska han bara vara inackorderad. Båda ska vara här ungefär 2 månader.
Kompis AnnSo kom förbi idag också och fikade i solen - hon hade med sig vaniljsemla att smaska på - mycket gott!

20150131 Det bara snöar och snöar... Men idag kom en ny träningshäst, Irja -11 som ska vara här på inridning i två månader. Hon är efter Mjölnir, det är kul att dom första Mjölniravkommorna från Inga nu är inridningsklara. Irja är den tredje avkomman som är här.
20150126 Nu ligger det ute info om Balou som jag tränar åt Inga och som är till salu. En jättego ponny! Titta under Till Salu!

20150114 Nu har jag varit i Gottröra några dagar på utbildning. Det var så dåligt väglag i söndags när jag åkte så jag bestämde mig för att lämna Hroi hemma och fick istället hyra häst på plats. Det blev Garanti, en stoooor halvblodsvalack. Det var jätteroligt att rida honom några dagar! Men nu återvänder jag till mina lite mindre hästar...
På träningshästfronten har jag avslutat träningen av Lif hos Malin och även av Isabella och Idunn hos Inga. Nu ska jag ägna mig åt Baloo ett tag, en 12-årig d-ponnyvalack hos Inga som ska tränas och säljas.