Aktuellt

Nyheter/Blogg

Om mig

Team Nyhammar

Träning av häst

Centrerad ridning

Ridlektioner

Hästarna

Till Salu

Till minne

Massage

Kalender

Prislista

Kontakt

ReferenserNYHETER/BLOGG 2010

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

20101231 Jahapp, då var ännu ett år slut.
2010 har varit ett innehållsrikt år. Jag började jobba som tekniker på genetiklabbet på Grimsö i februari. Det var ett spännande jobberbjudande som jag kände att jag ville hoppa på och har inte ångrat mig hittills, varje dag är kul där!
En del hästar har flyttat härifrån under året – Tendra, Lauga, Lifri, Frodi, Logi och Zalka har hittat nya hem och har det bra allihop!
Stjarni, Funi och Mananott har flyttat hit, tre mysiga ridhästar! Aragon föddes i maj och kommer flytta hem hit när han är klar att skiljas av från mamma.
Dimma har jag ridit in under hösten och hon funkar jättebra. Hon är inte utbildad än så länge utan jag rider bara ut henne i trav och galopp. Ska bli spännande att se om hon har något tölt! Dynur har utvecklats mycket under året som 4-åring, duktig och stadig häst!
Träningshästar har det också kommit och gått ett antal under året, det har varit mest inridningshästar men även ett antal för vidareutbildning på olika nivåer. Jag vet att jag ska tillföra hästarna utbildning när dom är här - men sanningen är också att alla olika hästar tillför mig och min hästkunskap mycket!
Många roliga möten med nya och gamla elever har det varit under året! Tack alla för ett roligt och utvecklande år! Sen var det ju i vanlig ordning en väldigt rolig sommar med ridläger på Stall Slofallet!!!

Planen för 2011 är att fortsätta på labbet så länge jag tycker det är givande och utvecklande.
För hästarnas del fortsätter Vera, Stjarni och Mananott att jobba med elever, Funi och Dynur kommer också kliva in och börja jobba. Johan fyller 24 år och tar det rätt lugnt men går in och jobbar då och då. Dimma ska vidareutbildas, Filippa ska ridas in framåt hösten! Aragon flyttar hem i februari. Polo jobbar på läger och som sällskapshäst åt träningshästarna.
Eventuellt kommer en eller ett par av islandshästarna att säljas.
Lektions- och kursverksamheten kommer att flyta på ungefär som under hösten men jag har minskat något på antalet kursdagar inför våren för att få lite ledig tid själv.
Antalet träningshästar kommer att hålla sig på 2-3 per månad även under våren. Jag har börjat boka in träningshästar för hösten så vill du ha en plats – hör av dig snarast!

Gott nytt år allihopa och så hoppas vi på ett intressant och spännande 2011!!!

20101229 Ännu en mysig utflykt har vi gjort idag! Jag och Inga red från henne och så mötte vi gänget från Stall Slofallet och grillade korv ihop. Vintern är en bra trevlig årstid, särskilt denna fantastiska vinter när det är vitt och fint och kallt hela tiden!

20101226 Superstjärnan och Funi har bytt plats så SuperS är hemma och Funi är på Nyhammar. Vi var ute och red en sväng idag, jag och Inga och Frida (skoj att hon tog sig samman och klev upp på en islandshäst igen :)). Funi är inte så värst snabb så det blir race i snigelfart i galoppbackarna. Skoj var det hursomhelst. Nu får han stå kvar där ett tag så vi kan ta flera roliga turer!

20101224

God Jul!!!

Superstjärnan står på Nyhammar under julhelgen så att jag och Inga kan ta några turer. Idag var vi ute ett par timmar och red, väldigt mysigt! Imorgon är det dags för en runda till!

20101223 Dan före.... Idag börjar det bli lite varmare ute, igår var det ju lite väl häftigt, under -20 kan vi vara utan tycker jag! Igår var jag bara ute på Mananott en sväng. Barbacka för att få lite värme från henne och i repgrimma för att hon skulle slippa ha det kalla bettet i munnen. Men nu börjar det bli varmare så nu ska jag ut i solen och rida hästarna lite mer ordentligt!

20101214 Har idag varit på årets sista intruktörsträff i Östervåla. Passade även på att rida lektion för Lotta på fina Molly.

20101212 Idag hade vi luciashow på Slofallet. Det var hur kul som helst! Jag red på Malins fina Saga i luciatåget och i kadriljen. Tålig publik stod ute i kylan!

20101205 Idag kom det en ny inridningshäst - Alvar f-07 e. Pegasus frá Sveinatungu. Han kom in väl i min lilla valackflock, det blir skoj att börja jobba med honom imorgon!
Mina hästar är riktigt pigga och glada nu i kylan. Funi har lossnat riktigt bra nu och är glad och framåt (för det mesta). Hos Inga går det bra också och jag har ridit ungstona några gånger nu. Ska fortsätta lite till med dom innan dom får vara ifred och bara vara dräktiga.

20101129 Jag har börjat rida in ett par av Ingas ungston. Det är Elfa och Elding f-07 som ska ridas in och så ska vi rida igång Elfas fina mamma Saga som jag red in för några år sedan. Det blir kul att vara på Nyhammar och jobba ett tag!

20101128 Idag har Askur åkt hem. Askur är en valack f-07 som har varit här på inridning under två månader. En toppenhäst! Pigg och glad. Hoppas matte Nina får mycket nöje med sin fina häst!

20101127 Nu har vi varit på Globen och tittat på Stockholm horse show igår och idag. Skön semester! Det var trevligt sällskap, skönt att bo på hotell och roliga/intressanta/inspirerande shower och tävlingar! Såklart en del shopping också..... Vi har redan börjat planera för nästa års globen-resa!

20101122 November - inte årets mest inspirerande månad. Ridningen av dom egna hästarna är nerdragen till ett minimum. Försöker inte ställa av dom helt utan se till att alla får komma ut åtminstone ett par dagar i veckan. Dynur och Funi rids mer än övriga, det är ju dom som behöver utbildas mest. Längtar efter lite mer snö nu så det blir bättre underlag men det är säkerligen på väg!

20101115 Idag har jag varit på instruktörsträff i Östervåla. Som vanligt trevligt och nyttigt att träffas och ventilera idéer. Jag red en lektion för Lotta på Tittis fina gula nordsvensk Molly - tackar och bugar för lånet!

20101112 Jag var väldigt glad de dagar det låg snö. Det är så himskans fint när snön kommer och allt blir mjukt och vitt! Men, idag blev det ju mer slask och blöta hästar istället. Det enda som kunde motivera mig att rida några av mina egna hästar idag var att jag fick rida barbacka. Så jag var ut först en sväng med Superstjärnan och sen Funi barbacka och motionerade. Det var kul! Det gäller att hitta sin motivation när det är ruggigt ute!!!

20101107 Vera och jag var iväg till Nyhammar idag igen och red en liten tur. Trivsligt! Men innan dess flyttade jag hästarna till sina vinterhagarna. Så nu är det väl vinter på riktigt då... Fattar bara inte varför jag alltid tror att det ska ta en kvart att byta hagar. Det är ju bara det att INNAN jag faktiskt flyttar hästarna (vilket tar ca en kvart) så ska elen fixas, vattnet fixas osv. Men nu är dom på plats iallafall!

20101105 Idag har jag och Vera varit på utflykt till Nyhammar. Det var en härlig dag att göra en utflykt på, sol och fint! När jag kom därifrån var jag ut på en barbackatur på Superstjärnan (Stjarni). Han är så rolig den lilla hästen! Så en ovanligt lyxig dag får man säga att jag har haft idag!

20101028 Nu börjar hösten och mörkret koppla ett ordentligt grepp. Slut på betessäsongen och dags för kånka-hö-säsongen. Men all motion är ju bra motion... Jag har trappat ner lite på träningen för hästarna och underhållsrider dom i princip bara nu så det blir mycket uteridning nu. Förutom Dynur som jag har börjat utbilda på banan, han har ju i princip bara fått jobba ute i skogen innan. Han är duktig och rolig att jobba med! Han är ju ute på annons men det är ju ingen direkt rusning efter hästar nu och så är det ju det där med det trånga nålsögat spekulanter ska passera om jag ska sälja någon häst....

20101019 Idag har jag varit på instruktörsträff i Östervåla. Det var bra som vanligt att samlas och prata. Idag var det också kul att se Zalka för första gången i sitt nya hem. Hon flyttade ju till Lena i Östervåla för en månad sedan och hade landat in väl och såg ut att trivas väl! Hon går numera under namnet Mimmi.

20101017 Nu har jag uppdaterat en del bilder på hästarna. Tack snälla Suss för fotograferandet! Har för övrigt haft en trevlig helg på olika ridbanor. Fint väder att jobba ute i!

20101013 Här rullar det mest på nu. Mananott var med till Nyhammar i söndags och får hänga med för en tur dit imorgon också om allt går enligt planen. Jag behöver sälja ett par av hästarna, blir lite trångt med tid för dom. Men har ju så svårt att bestämma mig för vilka jag ska sälja. För varje häst jag rider tänker jag att - den här, den ska jag ha kvar.... Men det är väl ett lyxproblem antar jag....
Jag har börjat titta på vårterminens planering. Måste tyvärr dra ner lite på antalet kursdagar under våren, det blir helt enkelt för mycket jobb när jag jobbar 75% på labbet. Även om allt är superroligt så behöver jag lite ledig tid också....

20101005 Funi fick hänga med på utflykt till Nyhammar idag. Det var första gången han fick följa med mig utanför gården sen han kom i somras. Det gick jättebra, vi red ut med Inga och hennes Leysing. Funi och Leysing är ju inte världens snabbaste hästar men vi kunde ha lite snigelrace ändå.... Han är kul att ha att göra med, han uttrycker alltid sin åsikt om saker men sen tar han i och jobbar på. Inga gav honom smeknamnet Guldstjärnan för att han har en så guldig färg (till skillnad från dom svarta hästarna jag brukar släpa med mig antar jag...).

20101003 Igår var Suss här och provade sin Admirall som har varit på inridning under en månad. Det gick såpass bra att vi bestämde att hon skulle ta hem honom och rida honom hemma ett tag nu. Sen kommer han tillbaka för lite mer träning. Så idag checkade Admirall ut. Askur och Polo flyttades då till dom andra valackarna. Dynur som avgudar Polo blev glad, Polo har ju gått med träningshästarna ett par månader nu så det var ett kärt återseende, iallafall från Dynurs sida....

20101002 Jag har varit och tittat på Eddas tävlingar på Fors gård idag. Det var kul! Ann-Sofie och Tendra debuterade i T8. Dom gjorde en bra insats och jag blev alldeles varm i hjärtat av att se dom. AnSo köpte ju Tendra av mig i februari och nu har dom verkligen teamat ihop sig! Även Andi som jag sålde för ett par år sedan var där med sin lilla Nelly, han skojade lite med henne i tölten men i fyrgången gick det mycket bättre. Roligt var det också att se Lisa på Prinsen som jag har haft på träning. Våra Slofalls-ungdomar Amanda och Emily var också där och red och det gick bra för dom också! Duktiga tjejer och hästar!!!!

20101001 Idag har Terna åkt hem till Karlsborg. Terna har varit här 2 månader för inridning. En riktigt kul tjej att jobba med! Matte Mia har varit här och ridit några gånger under träningstiden och såg nu mycket fram emot att ta hem och börja rida sin häst. Kul kul! Istället kom en islandsvalack f-07 som ska ridas in under två månader.

20100928 Nu är det ju riktigt fina höstdagar! Men lite väl varmt för hästarna som har satt vinterpälsen. Har börjat klippa de hästar jag rider. Nu måste skären slipas en del innan jag fortsätter.... Annars tränar vi på här, snart är det dags för Terna att åka hem, hon har utvecklats fint! Admirall blir kvar en månad till, matte Suss kommer och rider honom till helgen, det blir kul! De av mina hästar som utvecklas mest nu är Dynur och Funi. Dynur jobbar jag med tölten på nu. Han hittar mer och mer flyt och är glad och positiv att jobba med. Jag har ju honom till salu och väntar på att rätt köpare ska dyka upp till honom. Det är en jättemysig häst! Funi börjar bjuda framåt bättre och bättre nu, med honom jobbar jag bara framåt i trav och galopp än så länge för att han ska tycka träningen är kul. När det har släppt lite mer kommer jag börja med tölten. Det är en mysig och personlig häst som jag tycker mycket om att arbeta med! Dimma också förresten! Henne har jag börjat rida ut små korta svängar på. En sån snäll och trevlig häst! Det ska bli hur kul som helst att se hur hon utvecklar sig framöver!

20100919 Långrittsdag! Idag var vi 17 ekipage som red från Nyhammar. Vi avverkade en sträcka på 2,8 mil och åt lunch längs vägen. Så himskans trevligt! Jag hade med mig Stjarni och han skötte sig alldeles strålande såklart! Hoppas vi nu har startat en ny tradition, det här är nåt som vi verkligen borde göra om!

20100916 Idag har finaste Zalka flyttat till Östervåla och sin nya ägare Lena. Hos Lena är jag en gång i månaden och jag är så glad att hon ska bo där så jag får följa henne framöver! Zalka är verkligen en vacker häst med fantastiska rörelser och jag önskar Lena all lycka till med henne!

20100910 Jag och Vera (och Hedda) har varit i Östervåla för att assistera på en instruktörsutbildning i Centrerad ridning. Det har som vanligt varit toppen att vara där! I helgen har jag kurser så därför åkte vi hem idag istället för att vara med på alla fyra dagarna. Vera har skött sig kalasbra, hon har fått vara med på rätt många lektioner och blivit uppskattad! Kul när folk gillar mina hästar!

20100903 Idag har en häst checkat ut och en har checkat in. Dufa som har varit här en månad på träning har åkt hem till Örebro. Matte Marika har varit duktig och kommit varje vecka och ridit så nu kommer det gå strålande på hemmaplan! Suss kom med sin 3,5 åriga valack Admirall som ska vara här på inridning under två månader. Det ska bli kul att jobba med honom, han ser fin ut och verkar jättetrevlig!

20100828 Semestertripp! Jag, Stjarni och Hedda åkte till Suss i Karlskoga igår för att ha lite semester. Hade en trevlig kväll igår med god mat och badtunna! Idag red vi ut på en tur och hade picnic med oss. Hur mysigt som helst! Här är några bilder från dagen.

20100826 Idag har Ronja checkat ut. Hon har varit här en dryg vecka bara på lite träning och avstämning innan hon flyttade till sina nya ägare i Örebro. Matte Christel och matte Gisela var här och provade henne idag. Det gick jättebra så då bestämde vi att hon fick åka med dom hem. Lycka till med gulliga hästen nu!
Stjarni har bott på Nyhammar några dagar nu men idag fick han hänga med hem till Fänsäter. Jösses vad jag gillar den där lilla hästen! Han får mig att skratta så jag kiknar när vi är ute och rider!

20100825 Dimmas inridning påbörjade ju jag i början av sommaren. Sen blev hon halt och sen hade jag väldigt mycket att göra. Så det kom lite av sig. Men nu ska jag försöka komma igång igen så jag klättrade upp på henne idag. Det ska verkligen bli kul att se hur det är att rida basjkir!!!

20100822 Mananott och jag har varit på kurs i helgen. Vi var på tävlingskurs för Pia Andreasson på Örnäs gård. Det var jättekul och nyttigt och Mananott gick riktigt bra! Nu ska jag träna vidare med henne så hon blir lite starkare. En väldigt mysig häst är hon!!!

20100819 Idag skedde ett hästbyte på Fänsäter. Jag var faktiskt inte inblandad i det bytet men en av hästarna ska vara kvar här på träning ett tag framöver. Det är ett 6-årigt sto e. Eidfaxi från Kvarnbacka gård som ska mellanlanda här innan hon flyttar till nya matte i Örebro.

20100811 Stjarni fick följa med på utflykt igen igår, vi åkte fram och tillbaka till Nyhammar och red en sväng där. Kul kul! Hästarna går bra nu tycker jag. Mananott blir starkare för varje dag och orkar jobba på nu! Dynur rids ute, han utvecklas bra och jag tar det lugnt med honom och har det bara kul! Funi funkar fint, han rids också bara ut nu, han funkar fint. Vera har jag vattentränat, hon är ju så tuff för det mesta men att gå ner i vatten är läskigt.... Det börjar släppa nu, skönt det! Polo kör jag intensivt för att försöka hålla honom någorlunda smal, jag jobbar i motvind såhär på sensommaren kan man säga... han börjar bli fet nu. Johan har haft en lugn sommar och mest lallat ut med mig och Hedda. Han har några elever som kommer då och då och jobbar fortfarande bra med dom! Men dom mer intensiva lektionerna får dom yngre hästarna ta nu. Dimmas inridning har kommit av sig lite under sommaren, får ta nya tag nu till hösten! Har så trevliga hästar, det är så kul!!!!

20100806 Igår körde jag Stjarni (Superstjärnan) till Nyhammar så igår och idag red jag och Inga på tur. Det är hur kul som helst! Nu har jag lite annat för mig några dagar så idag skjutsade jag hem honom igen. Han är rolig den där hästen, har är ju rätt liten men han biter i och jobbar på, envis och uthållig och lättsam att ha att göra med!

20100803 Idag har det checkat in två träningshästar. Dufa, 6 år som ska vara på träning i en månad samt Terna 4 år som ska vara på inridning i två månader. Verkar vara två trevliga tjejer! Det har ju varit tomt på träningshästar under juni-juli när jag har jobbat med lägren. Det här året har jag bokat in väldigt få träningshästar, jag har mycket annat jobb nu och då måste det skäras ner någonstans! Men de som kommer ska det bli jättekul att jobba med!

20100801 Under helgen har jag och Mánanótt varit på kurs för Pia Andreasson. Vi var utanför Karlskoga, hos Öfalla islandshästar. Det var bra som vanligt att rida för Pia! Det var första gången Mánanótt var med och hon skötte sig fint! Jättekul!

20100727 Idag var jag och Superstjärnan på badutflykt med Slofallet-gänget. Det var hur kul som helst! Vi hade bombentävling även om dom andra var lite mesiga med sitt bombande.... Jag och Superstjärnan vann överlägset!

20100726 Hedå Frodi och välkommen Funi! Ännu ett spännande hästbyte! Idag kom Elinor från Åby och lämnade Funi, islandsvalack 6 år och tog med sig Frodi. Har fått rapport om att Frodi har kommit fram till Åby och att resan har gått bra. Funi har installerat sig med övriga valacker här och alla tog det med ro. Funi var här på inridning i två månader förra våren så vi är gamla bekanta!

20100725 Jag och Moa har varit till Medevi brunn idag och tittat på uppvisning och föreläsning om akademisk ridning. Det är kul med utflykter och att höra och se om olika träningsidéer. Så vi var nöjda med dagen!

20100724 Idag har vi haft avslutning på det sista ridlägret för sommaren. Det har varit 4 jätteroliga läger i sommar, känns lite tomt att det är slut nu! Roliga ungar och bra väder har det varit, superbra personal har jobbat så allt har varit kanon!

20100719 Idag har jag och Stjarni, a.k.a Superstjärnan, varit på badutflykt tillsammans med Maria och hennes häst Lina. Det var kul! Det var ju första utflykten för mig och Superstjärnan och han skötte sig finfint! Han fick kämpa med sina små ben för att hänga med Lina som är en travhäst. Duktiga hästen! Jag gillar honom mycket! Han må vara liten men han har en enorm personlighet! Här är vi i vattenkanten!

20100714 Idag har vi varit och badat med lägerbarnen. Det är kul att se ungarna och hästarna bada men ännu roligare blir det ju sen när vi personal badar med våra hästar :). Badracat såklart och så tränade jag en del på saxen. Det är bra att göra i vattnet - det är så mjukt om man missar och råkar trilla av....
Mindre kul var att Polo har fått nån lätt släng av exem. Tror det bara är av värmen men han har fått lite exemöron. Har smort som 17 nu och hoppas det blir bättre!!!
Sen var det en annan kul sak idag - det går en lipizzanerhäst inackorderad på Slofallet. Idag träffade jag ägaren och pratade lite med henne. Det visade sig att hennes häst har samma pappa som min Zalka! Det var skoj och då inspekterade jag honom lite extra, fin häst!!! Och tydligen toppentrevlig också så det bådar ju gott för lillasyster ju!

20100711 Det var skoj i Norrköping idag på SM-finalerna! Och så lite shopping också såklart! Kul att träffa på diverse människor och fint väder! Och såklart härligt att se alla duktiga ryttare och hästar! Toppendag!!!

20100710 Dagarna bara far iväg nu! Sen sist har vi haft ett 10-dagarsläger på Slofallet igen, har nu gjort 2 st 10-dagarsläger i sommar och nu väntar 2 6-dagarsläger också! Det är verkligen hur kul som helst med lägren!
Jag och Vera (och Hedda såklart) har varit i Östervåla sen i onsdagskväll nu och assisterat på en instruktörsutbildning i Centrerad ridning. Det var ett väldigt trevligt gäng av nya instruktörer i år så jag ser fram emot att få dom som kollegor!!! Vera sköter sig som en ängel, hon har mognat mycket under det sista året, jag tycker väldigt mycket om henne! Nu är vi hemma igen och imorgon åker jag till Norrköping och kollar finalerna på islandshäst-SM, det blir kul!!!

20100630 Hejdå Logi och Gauti och välkommen Stjarni! Idag bytte jag hästar med Peter och Cecilia på Vindhästar. Dom fick med sig Gauti och Logi och jag fick hem Stjarni från Håbolsbyn, en liten fyrgångsvalack f-02. Det ska bli kul att lära känna honom!

20100626 Har några dagar ledigt nu. Skönt och bra att få lite tid till unghästarnas utbildning! Det är mest Dimma, Frodi och Zalka jag ägnar mig åt nu förutom ridhästarna. Mananott är en så supergullig tjej som blir bättre och starkare hela tiden! Vera utvecklas också kanon så jag är så nöjd med hästgänget nu!
På Fänsäter väntas inga föl i år men det är så kul att följa alla fölningar som sker hos vänner och bekanta! Det har kommit så många fina ungar och ännu är det kvar några som ska föla! Det är en spännande årstid!

20100623 Jösses vad 10 dagar går fort. Det känns som ungarna nyss kom men idag var det lägeravslutning för det första lägret. Nu är det tomt några dagar och så kommer det ett nytt gäng på måndag! Polo har fått hänga med och jobba några dagar som körponny på lägret, om shetlandsponnysar kan skina upp så gör han verkligen det när han får jobba ihop med dom andra hästarna! Gulle-Polo!

20100614 Sommar! Idag började sommarens ridläger. Vi startar med ett 10-dagarsläger och sen rullar det på med tre läger till! Skoj!!!

20100612 Idag har jag och Vera varit och ridit ut med ett par kompisar. Det var superskoj! Vi hade packat sadelväskor med fika som Vera fick kånka på men pga det iskalla vädret så tog vi fikat inomhus när vi kom tillbaka. När vi skulle hem ville madam Vera INTE gå på transporten... Till slut kom vi iallafall hem och ägnade oss åt en del lastträning så nu går hon glatt på igen. Hon är ju inte omöjlig på det sättet....
Jag var också ute och körde Polo som vanligt och satt och var helt disträ och tänkte på annat när han plötsligt tvärstannar och sen vänder på en femöring för han blev rädd för nåt... Eftersom vi just då travade i en neförslutning och jag var alldeles alldels avslappnad så trillade jag ur rockarden. Det var både pinsamt och irriterande.... Men ingen skada skedd iallafall....

20100606 Idag har jag och Inga varit på Strömsholm och tittat på tävlingarna där. Det var kul att komma ut och lufta oss lite och så såg vi många fina hästar där!
Tre träningshästar har checkat ut idag. Moa, Vidja och Korona flyttar nu hem till Öfalla Islandshästar för att börja jobba som turhästar. Riktigt gulliga tjejer alla tre som varit här på inridning under två månader.
För mina egna hästar går det bra, jag är så glad över Mánanótt! Hon börjar muskla på sig och är en mycket trevlig dam att träna! Glad och positiv varje dag!

20100604 Dynur har kommit hem idag. Han har fått vara nere på Nyhammar sen förra söndagen och vi har ridit våra turer på kvällarna. Jättemysigt! Han är så trevlig och sköter sig så väl förutom igår när vi var ut och han hade mycket sprattel i sina ben... Idag var allt som vanligt igen så det var ju bra det! Nu ska han få vara hemma och slappa ett tag!

20100531 Idag har jag suttit på Dimma igen. Blev fotodokumenterad också! Hon är så rar och lättsam att jobba med!

20100530 Har haft lektioner hela helgen med en väldigt begränsad röst. Snälla och uppmärksamma elever har gjort det möjligt ändå! Nu ska jag vila rösten ett par dagar och hoppas att min röst vill komma tillbaka till mig...
Det är inte klokt men om ett par veckor börjar sommarens ridläger! Ska bli hur kul som helst!!!

20100523 Nu har Dynur varit på Nyhammar några dagar igen. Vi körde dit honom i torsdags och sen har vi ridit skogsturer varje dag. Det är så himla mysigt! Igår var vi ner i sjön, första gången för honom, han tyckte det var kul! Nu är han hemma igen och får vila några dagar!

20100518 Välkommen ARAGON!!! Nu har Liisa gått flera veckor över tiden men nu på kvällen kom han äntligen ut. Jag hade beställt en svart hingst och det blev det ju också! Aragon är helbrorsa med duktiga Andi som jag sålde till Pia Paulsén med familj för ett par år sedan. Så Aragon har höga förväntningar på sig med en sådan duktig bror!

20100515 Igår körde vi Dynur till Nyhammar och både igår och idag har vi varit ute och ridit med Inga och döttrar. Härligt med utflykter! Dynur är toppen! Han går fram överallt utan att tveka och har väldigt lätt för gångarterna! Duktiga duktiga hästen!!!

20100513 Maj är verkligen en härlig månad! Men proppfull av jobb! Hästarna går bra iallafall, tre ston på träning som utvecklas bra! Mina egna utvecklas dom också. Vera har tagit stora kliv framåt under våren med sin dressyrutbildning, Mánanótt rids för att träna upp styrka och kondition, härlig häst! Polo körs intensivt för att hållas i trim inför sommarens läger. Dynur rids en del nu och utvecklas fint, han är verkligen supertrevlig! Så nu tycker jag att jag har världens finaste hästar!!!

20100506 Vad otroligt skönt det var att se hästarna i beteshagarna när jag kom i morse. Bara träningshästarna går kvar i vinterhage nu men dom har lite grönt att pilla med där också. Idag har två träningshästar åkt hem; Mist, 7 årigt islandssto som har varit på töltträning i två veckor och Önd, islandssto 7 år som har varit på inridning en månad och som nu behövde lite vila.

20100505 Äntligen 1: vi var med Logi till ATG idag igen för kastrering. Idag gick det bra iallafall (förra gången för några veckor sen hade han ju en liten rodnad i halsen så då vågade dom inte operera honom). Testikeln som inte hade kommit ner hade fastnat i kanalen rätt långt ner ändå så det blev inget jätteingrepp. Skönt att det är gjort nu iallafall!
Äntligen 2: Hästarna har fått gå ut i sina sommarhagar idag! Jösses vad det är mysigt varje år man släpper ut dom! Det finns ju inte jättemycket gräs så dom får stödfodras ett tag till men nu är dom ändå ute på plats!

20100430 Velighetens mästare - det är jag det! För några dagar sen bestämde jag mig för att det var tvunget att sälja Dynur- mitt halvtidsjobb på Grimsölabbet kommer att fortsätta under hösten och jag kommer ha lite tidsbrist då. Men, idag var jag ute och red honom och han är verkligen så supertrevlig den där hästen så nu (just nu iallafall...) har jag bestämt att han får vara kvar.... Jag kommer dock att leta ny ägare till Frodi och eventuellt även Logi om det dyker upp någon bra spekulant!

20100427 Mánanótt fick en genomgång idag! Hon blev vaccinerad, fick tänderna kollade och fick en b-vitaminspruta! Skönt att veta att tänderna är ok så nu är det bara att träna på!

20100426 Idag kom Mist, ett sjuårigt islandssto. Hon var här på träning för ca 1,5 år sen och nu ska hon vara här under två veckor och tränas! Trevlig tjej så det blir kul!

20100425 Nu har jag och Vera kommit hem efter en träningshelg på Öfalla, Karlskoga. Pia Andréasson var där och hade kurs! Eftersom jag inte har nån islandshäst som är riktigt igång för tillfället tog jag med ponny-Vera istället. Vi fick bra vägledning för att jobba vidare hemma! Jag gillar verkligen Pia som instruktör! Sen var vi ett riktigt kul gäng som var där, bland annat Ann-Sofie och Tendra!

20100423 Hurra! Idag har jag varit och hämtat min nya transport! Äntligen!!!

20100422 Nu är det sommar! Eller, kanske inte riktigt.... Hursomhelst har vi skjutsat ut Lifri på hingstbete idag. Där kommer han att gå under betessäsongen och sen flytta till sin nya ägare Berit. Tre glada killar kom ut på betet idag, resten av flocken anländer på lördag!

20100415 Idag var vi uppe med tuppen för att köra Logi till ATG i Örebro för kastrering. Lastade ur honom där vid 7.10 och sen ringde dom vid 9 och sa att det inte gick att kastrera idag eftersom han hade en lätt infektion.... Åhå, det var bara att hämta honom och skjutsa hem honom, ny tid om tre veckor. Typiskt men han fick ju lite transportvana iallafall...

20100409 Polo och jag har varit på körkurs idag. Det är ju egentligen en inkörningskurs men efter mina rusningsturer med Lauga (se anteckningar från 11/1 och 14/1 i bloggen) så har jag liksom tappat lusten för att köra in någon häst, det var lite väl spännande.... Så Polo är ju min utmärkta körhäst som jag tänker hålla mig till! Det var en rolig dag, Polo blir pigg och glad och verkar tycka det är kul att åka iväg på kurs!

20100407 Idag kom fyra nya träningshästar. Det är 4 ston som ska ridas in under två månaders tid, dom verkar trevliga så det ska bli kul att jobba med dom! Idag har dom fått landa in men imorgon kör vi igång!

20100405 Välkommen Gauti! Idag hämtade vi Gauti från Nyhammar. Han blir ett år nu i sommar och ser jättefin ut. Hans mamma är Leysing som Inga nu har som ridhäst, ett jätteroligt sto, pappa är Fönix. Så nu är hela unghästflocken svart och efter Fönix, varför variera sig???

20100404 Nu har jag kommit hem från några dagars semester i Småland. Skönt att vara ledig några dagar men kul att vara hemma! Jag hann träffa en del medlemmar i Polos fanclub, här är dom i sina fina Polo-munderingar. Överst är mamma och Rune och under är Nina och Lucas.

20100331 Tre träningshästar har åkt hem idag. Baldur och Eilifur, två islandsvalacker 9 resp 7 år gamla, har varit här en månad på vidareutbildning. Mattar Anna och Anna har varit här en gång i veckan och ridit och jag tror mycket har lossnat nu! Erill, 5-årig islandsvalack, åkte också hem. Han har varit här på inridning två månader, väldigt trevlig häst att jobba med. Matte Frida var rätt sugen att pröva men tyvärr har hon ridförbud under en period nu. Lycka till med era fina hästar på hemmaplan nu!

20100326 Idag har jag varit ute en sväng på Mánanótt. Det är en trevlig tjej som rör sig bra! Jag är så glad över henne!
Snön ligger ju fortfarande kvar som en tjock matta överallt, men det smälter undan nu, skönt det. Hedda är iallafall glad att det finns snö kvar att leka i!

20100323 Välkommen Mánanótt! Vi har varit i Arvika idag och hämtat Mánanótt, ett 9-årigt sto som kommer att fungera som elevhäst och även min ridhäst. Mánanótt var här på träning två månader hösten 2008 och nu har jag alltså fått köpa henne! Tack Berit för att jag fick köpa fina hästen! Berit är samtidigt ny ägare till Lifri, Laugas hingstunge f-09. All lycka till med Lifri och även med fina Gustur såklart!
Nu ser jag också fram emot att få hem Gauti, hingstunge f-09 från Inga som jag har köpt och ska hämta under april!

20100320 Åh, jag vet, jag är en supertönt! Men, nu har jag på allmän begäran gjort en egen hemsida åt Polo.... Polos hemsida

20100316 Idag har jag skjutsat Lauga till Nyhammar. Hon ska flytta dit och jobba där som avelssto framöver! Hon är så jättegullig så det blir kul att hon finns kvar i närheten så jag får se fler fina avkommor! Hon kom ju till mig för snart tre år sen, då med ett föl vid sidan och sen har hon fått ytterligare 2 föl hos mig. Det är ju Frodi, Logi och Lifri som har Lauga som mamma. Lite sorgligt var det att flytta henne men hon är ju bara en mil bort...

20100312 Hurra för mig som fyller 38 år idag! Det har varit en bra dag. Lugnt och skönt i stallet, smörgåstårta i solen med trevliga elever! Sen fick jag lov av mig själv att rida lite på Dimma, hon har ju inte ens fyllt tre och ska inte ridas ännu men jag satt upp och styrde runt några varv. Hon är så trevlig, coola tjejen! Ska bli kul att börja på lite mer allvar till hösten med henne!

20100307 Just hemkommen från Öfalla där jag har varit på Takt och Gångartskurs för Pia Andréasson i helgen. Jättebra kurs och vi var rätt möra allihopa nu på eftermiddagen!

20100303 Nu har det gått en månad sen jag började jobba halvtid och jag har kommit in i bra nya rutiner så jag känner att jag hinner med träningshästar, mina hästar och jobbet också. Det är faktiskt riktigt kul att göra något nytt! Under mars har jag tre jätteroliga träningshästar inne: Erill som är på inridning och som har varit här en månad redan och sen är det Eilifur och Baldur, två gamla bekanta (dom var här en månad i fjol också) som ska vidareutbildas en månad. Det blir en kul månad! Och snart snart snart är det vår!

20100227 Veckan kan jag bäst beskriva såhär: jag skottar ridbanan - det toksnöar - jag skottar ridbanan - det toksnöar osv osv.
Men, lite annat hinner jag med också! Hästarna funkar fint nu! Har en träningshäst nu, Erill, han utvecklas jättebra. På måndag kommer det två nya träningshästar. Försöker lägga tid på Dynur, han är riktigt kul, pigg och glad och lätt för sig än så länge! Idag tog jag ledigt på eftermiddagen och åkte till badhuset och simmade. Det var ett skönt sätt att leda upp kroppen efter all snöskottning!

20100221 Jag är nu redo för en ny årstid! Är helt mätt på vintersäsongen nu! Idag hade vattnet frusit mer än det gjort på hela vintern (tack för det snålblåst). När det var upptinat gick jag runt med liten spade och skottade fram undertråden i båda hägnen. Det hade ju drivit igen nåt alldeles vansinnigt nu. (Tack än en gång snålblåsthelvete). Bra var iallafall att strömmen i stängseltråden verkligen går fram som den ska, även med massa snö på tråden och nu lär det ju vara ännu bättre! Vädligt bra motion var det iallafall att vada i snö och skotta hela sträckan!

20100220 Men hur mycket kan det egentligen snöa? Idag har jag haft kurs i Borlänge, tog låååång tid att köra hem i snöovädret! Imorgon och på måndag skulle vi haft körkurs - inställd pga snöovädret. Nu får det skärpa sig! Jag vill ha vår!

20100214 Helgen har jag spenderat på Öfalla och gått grundkurs i avel. Det var ett roligt gäng och en bra helg!

20100212 Fjalar a.k.a Prinsen har åkt hem idag. Prinsen är en 6-årig islandshäst som har varit här på träning i en månad. Nu är han hemma hos matte Lisa och jag ser fram emot att ta del av deras kommande första säsong ihop!
Sen åkte Tendra också. Tendra är såld till Ann-Sofie i Lindesberg och det var verligen en perfekt matchning! Dom kommer att få det sååå roligt ihop och jag kommer att följa dom såklart! Såhär glad var AnSo när vi just hade lastat ur Tendra hos henne

20100210 Idag bildades Veras fan-club. Det var Åsa som kom och red lektion. Hon blev lite nere när hon inte skulle rida islandshäst men efter en liten stund på Vera blev hon väldigt glad! Hon är en rolig liten häst som kommer att få jobba mer och mer med elever nu!

20100206 Idag har jag varit på TREC-arrangörsutbildning i Örebro. TREC är riktigt kul, jag har ju ridit med på ett par prova på tävlingar och nu blev jag ännu mer sugen på att vara med framöver!

20100131 Idag var det körkurs igen. Jag gjorde ett nytt hästbyte och tog idag med Dimma. Det är bra för henne att komma ut och göra saker, hon blir ju tre år nu. Hon var lättlastad och åkte fint i transporten, hon har ju inte fått vara med mig ut innan så det var ju bra! Tog det med ro att komma till Nyhammar också. Jag tömkörde henne och så släpade vi däck idag. Hon är lättsam och positiv att jobba med. Duktig tjej!

20100130 Äntligen är kursterminen igång! Idag var jag till Örebro och träffade trevliga och motiverade elever, trots dagens kyla! Har ju haft en ovanligt lång julledighet pga sibirisk kyla i år så jag var så taggad att komma igång igen!

20100129 Idag har en häst åkt och en häst kommmit. Glimma, 9-årigt islandssto, har åkt hem till Örebro. Hon har varit på träning i två månader, har varit en kul tjej att jobba med! Erill, islandsvalack 5 år, checkade in. Erill ska vara här på inridning i två månader. Han verkar trevlig och har hållt igång och lekt med unghästarna hela eftermiddagen.

20100124 Nu har jag kommit hem efter en helg i Öfalla. Jag har äntligen gått domarsekreterarkursen! Har försökt gå den under flera år men det har inte varit någon i närheten som har passat. En jättetrevlig och bra kurs!

20100122 Så, nu har det ramlat iväg ännu en vecka. En kul vecka, många trevliga elever har varit här! Mina hästar är så duktiga nu! Johan och Tendra har jobbat mycket som elevhästar i veckan och dom gör det så himla bra!
Vera har blivit pigg och glad, hon hade ju en svacka i höstas men nu går hon riktigt bra igen!
Lauga sprang sig halt när jag tog hem henne från Nyhammar, hon hade riktiga glädjerace i hagen när jag släppte ut henne där förra fredagen och sen var hon riktigt halt på lördagen. Nu är hon bättre men inte helt bra. Har förresten bokat in henne för betäckning i sommar.
Polo körs mycket nu och är positiv och börjar bli av med sommarfettet...
Dynur är otroligt rolig att jobba med, han rids mest i skritt och trav, omväxlande på banan och ute och han är positiv varje dag!
Sen är det unghästarna som markjobbas då och då, ett kanongäng är det! Ser mycket fram emot att rida in Dimma och såsmåningom Frodi senare i år!
Nu i helgen ska jag på domarsekreterarkurs i Öfalla. Det är ett kul gäng som ska dit så det blir nog en bra helg!

20100118 Ibland dyker det upp saker som man bara måste göra! Jag har blivit erbjuden att börja jobba halvtid i det sprillans nya DNA-labbet på Grimsö. Det känns som ett tillfälle jag inte vill missa! Så jag börjar 1/2. Tyvärr betyder det att jag måste rensa lite i kalendern med annat jag har bokat in, har pratat med dom som blir berörda av detta redan. Jag beklagar krånglet men vill inte missa detta jobbtillfälle. I första hand är projektet 6-7 månader och sen får vi se.

20100115 Ok. Lauga är hemskjutsad från Inga och blev jätteglad över att komma ut i sin flock igen. Lilla gumman, nu får hon lalla runt med mig och elever på ryggen istället. Det jobbet kan hon och trivs med så inga nymodigheter för tanten i fortsättningen!
Igår kom en ny träningshäst, Fjalar a.k.a Prinsen. Idag har jag suttit på honom och han verkar jättetrevlig. Matte Lisa kommer att komma en gång i veckan för att rida honom också.

20100114 -Jo, jo, det är klart att ens egna problem alltid är störst, säger Ann-Sofie ironiskt när jag försöker övertyga henne om att det är mer synd om mig än om Lauga efter dagens körövningar. Sen i måndags när det gick på tok har vi kört med kälke på banan - gått bra, tömkört ut med kedjor vid sidorna - gått bra det också. Idag skulle vi gå ut med kälken igen. Inga vid huvudet och jag vid tömmarna, hur säkert som helst. Och fint gick det, ända tills det gick dåligt. Utan anledning får hon plötsligt panik och jag hänger återigen och dinglar efter henne i tömmarna ända tills vi kraschar i ännu en snövall och det stannar. Två gånger hänga och dingla i tömmar efter skenande häst på samma vecka får iallafall mig att bli rätt nedstämd. Därför ringde jag till Ann-Sofie som i egenskap av travtränare skulle få peppa mig. Hon tyckte som sagt mest synd om Lauga, det var ju ändå hon som blev räddast av oss två. Jag fick också lite medlidande och pepping, (tack för det An-So, jag ska vara snäll på nästa lektion!). Usch, hur svårt kan det vara att köra in en liten häst egentligen??? Nu ska jag hålla mig lååååångt borta från kälken ett tag och bara tömköra och rida lilla fröken ett tag tills vi har lugnat ner oss båda två.

20100111 -Håll iiiiiiiiiiii, skriker Inga som har hoppat av kälken till mig som åkt av kälken och nu kanar på rumpan medan jag håller i tömmarna för kung och fosterland. Lauga framför mig galopperar, bockar, får ett bakben över skakeln, får tillbaka bakbenet igen och kraschar till slut in i en snödriva med skaklar och kälke efter sig. 5 minuter innan denna scen sitter jag och Inga på timmerkälken båda två, det är en fantastisk vinterdag och vi är för första gången ute och kör på skogsvägar. Det är härligt att äntligen ha lämnat ridbanan med våra inkörningsövningar! Lauga drar jämnt och fint och är hur cool som helst. Tills hela världen, eller iallafall hela hästen, exploderar... Det visar sig att selj...veln har gått sönder vid gjorden så det är klart att man som liten häst blir skrämd när vikten på en millisekund blir helt förskjuten och på sned.
Ok, vi lugnar hästen, lämnar skaklar och kälke och tömkör hästen hem 2,5 km. Selar av och selar på Ingas häst Tärnan för att tömköra 2,5 km och hämta kälken, och träna även Tärnan på skogsvägskörning. Vi stånkar oss fram på vägen i alldeles för mycket kläder för en rask promenad. Kommer så äntligen fram till kälken. När vi ska spänna för hästen tittar vi först på selen, sen på varandra och sen på selen igen. Hysteriskt vrålskratt från mig, bister min från Inga. Hon har nämligen glömt att ta med seltungorna, alltså har vi inget att spänna fast skaklarna med, alltså får vi tömköra Tärnan tillbaka 2,5 km och turas om med att dra skaklar och kälkhelvetet efter oss. Det var ingen av oss som frös när vi kom hem....
För ordningens skull tog vi ut Lauga sen och spände skaklarna på henne för att kolla att hon inte var traumatiserad efter upplevelsen tidigare. Men duktiga coola bästa Lauga tyckte det var helt i sin ordning med skaklarna så det var ju otroligt bra! Nu ska Lasse förstärka selen så vi kan köra lite säkrare i fortsättningen. Men sensmoralen måste bli - försumma inte den dagliga kontrollen av utrustningen!!!

20100109 Den här helgen blev en ledig helg pga istidsväder. Skulle jobbat i Värmland men vi konstaterade att det blir för kallt för kurs. Har varit rätt mycket ledig tid denna vecka, det är ju nästan ingen som vill rida lektion i -20 grader... Men jag har hunnit ägna mig mycket åt dom yngre hästarna och det känns kanonbra! Vilka mysiga unghästar jag har!
Idag har jag ridit basjkirhäst för första gången! Jag satt upp på Dimma och skrittade ett varv på banan, hon är så grymt trevlig! Det är lite tidigt för inridning ännu men var tvungen att smygkolla hur det är att sitta på en basjkirhäst... Det var skoj!

20100106 Har förresten ändrat mig om Tendra (övertygad av Inga faktiskt...) Hon får bli kvar, hon är duktig med elever och en pigg och glad ridhäst för mig också. Så nu kommer jag att ha Dynur till salu. Han kommer bli en kanontrevlig ridhäst, har ett trevlig attityd och töltar och travar glatt, igår hittade vi galoppknappen också!

20100106 Men idag är det ju uschligt kallt. -28 grader i morse. Jag håller mig hemma och lektionsplanerar idag. Igår var det också kallt och då red jag bara ett fåtal hästar och så markarbetade jag unghästarna istället. Det var riktigt skoj, har så trevliga unghästar nu så jag blev jätteglad av att jobba med dom. Lilla Lifri fick träna på att ledas i grimma och lyfta fötter. Han är så himla söt - kolla här!

20100103 Idag och igår har jag haft Lauga på Nyhammar. Vi har haft körträning och jag tog med Lauga istället för Vera nu. Lauga är ju rätt liten och det kan vara kul att göra något annat än att rida på pygmé-hästen! Hon var hur duktig som helst och idag kunde hon dra en liten timmersläde lugnt och fint!