Aktuellt

Nyheter/Blogg

Om mig

Team Nyhammar

Träning av häst

Centrerad ridning

Ridlektioner

Hästarna

Till Salu

Till minne

Massage

Kalender

Prislista

Kontakt

ReferenserNYHETER/BLOGG 2017

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

20171231 Då har det gått ett helt år. Igen! Vad har hänt i verksamheten det här året då? Jag har haft förmånen att fortsätta att följa elever och deras hästar och fått coacha till vidare utveckling. Det är fantastiskt roligt att vara instruktör, även efter alla dessa år, är inne på mitt 28:e år som instruktör och det känns som att jag aldrig kommer att tröttna!
En hel del hästar har varit här på träning under året. Tack alla hästägare för förtroendet att lämna era guldklimpar till mig!
Solfari såldes i somras till Katja. Känns väldigt bra att dom ´fick varandra´och att jag får fortsätta att arbeta med dom!
Hästarna och verksamheten har flyttat till Nyhammar. Vi trivs otroligt bra där både jag och hästarna!
Så nu hoppas vi på att 2018 också går i utvecklingens tecken. Jag och Spirit och Hroi åker kontinuerligt på kurser för att bli lite bättre. Vill tacka bästa ridfröken Christina Drangel för inspiriation och coaching!
Så gott nytt år alla! Vi fortsätter vår strävan efter lite bättre ridning under nästa år!

20171229 Härligt med julhelg, även om man kunde önska sig lite bättre väder än regn och rusk och isgator. Men, det är bara att göra det bästa av det!
Ridningen går ner lite på lågvarv för mina hästar, vi skruttar mest ut och har det bra, det blir som en liten aktiv vintervila för dom, det kan vara välbehövligt också!
Träningshästen Seidur är en riktigt kul kille att jobba med, han utvecklas bra i det vi gör!
Nu är det ju inte bara ridning som gäller när man är på Nyhammar... vi tränar fölen - dom börjar bli redo att lämna sina mammor nu och flytta hemifrån, en del har redan åkt och en del ska åka under januari. Det finns två fina aegidienbergerföl kvar till salu! Sen har jag hjälpt Inga med att greja lite med kalvarna. Dom är ju helt fantastiska, vilka gulliga små varelser!

20171210 Helgen har tillbringats till större delen på Nyhammar. Dels har jag ridit mina hästar och dels har jag hjälpt Inga med att hanteringsträna fölen. Det är härligt att vara där!!! Idag kom också Katja och Solfari som flyttar till Nyhammar nu. Hroi och Spirit blev så glada över att träffa Solfari igen, är ju mer än två månader sedan dom sågs! Roligt att Katja kommer vara där nu. Ser fram emot att börja jobba med henne och Solfari igen!

20171206 Jag och Hroi har varit i Gottröra några dagar på kurs. Roligt och nyttigt att gå kurs och härligt med semester några dagar. Hroi var som vanligt fantastisk att ha med sig! Tycker verkligen att jag har två superbra hästar nu, trivs så bra med att jobba med både Hroi och Spirit. Dom är helt olika som individer och det är ju också det som är bra med att ha mer än en häst!

20171202 Idag kom en ny träningshäst - Seidur f.13. Seidur ska vara här några månader och vidareutbildas. Han är insutten och är nu mogen för att gå vidare på vägen till ridhäst. Han kommer från Gotland så det var en lång resa för honom idag!

20171124 Kjarkur har åkt hem idag efter ca 5 veckors träning. Det var väldigt roligt att jobba med honom igen nu, var två år sedan jag träffade honom senast!

20171112 Men sådärja, då blev det vinter i år igen... Jag är ju en vän av plusgrader så jag hoppas att det värmer till sig igen en period. Men hästarna är vinterskodda och bilen har dubbdäck så jag är förberedd!
Klakkur åkte hem idag efter sex veckors träning. Han har framförallt tränat på att hitta flyt i tölten och det har han gjort! Det var väldigt roligt att se honom riden av matte Karin idag innan dom åkte hem. Kommer bli väldigt bra och både Karin och Klakkur vet vad dom ska öva på i fortsättningen!

20171103 Ivaldi har åkt hem idag efter en månads träning. Han har framförallt tränat tölt när han har varit här. Ägare Mona har varit här och ridit flera gånger under tiden och idag kunde vi verkligen se att både Mona och Ivaldi hade snäppat upp sig i tölten. Kommer gå jättebra hemma och jag kommer fortsätta att följa dom!

20171028 Min mamma Ulla och hennes man Rune har varit och hälsat på några dagar. Alltid väldigt roligt att träffa dom. Den här gången fick mamma för sig att hon ville sitta på en häst igen, det var några år sedan.. Men sagt och gjort. Gulliga Klakkur som är här på träning fick den äran eftersom han är väldigt snäll och rätt liten = lätt att baxa upp mamma på. Det fem minuter långa ridpasset gick alldeles utmärkt och vi tyckte alla att det var väldigt roligt! Klakkur också tror jag, iallafall tyckte han nog att det var det lugnaste träningspasset på ett tag.

20171018 Spirit och jag (och Hedda såklart) har varit iväg till Johannesberg i Gottröra och gått kurs några dagar för fröken Christina. Den här gången ägnade vi mest åt bomövningar och hoppning (inte så högt såklart med tant Anna på ryggen hahaha).
Jag börjar boka upp vårterminen nu. Som vanligt har pågående grupper förtur men om du vill boka in en kurs så hör av dig så försöker vi lösa det!

20171015 En gammal bekant kom idag - Kjarkur från Kungaskogen f-11. Jag har tidigare ägt Kjarkur en kort period när han var två år, sedan red jag in honom åt sin ägare Berit och nu ska han tränas igen under en månad. Han har mest vilat sig i form sedan inridningen så det blir någon slags repetitionskurs med tonvikt på att bara vara en bra ridhäst. Så får vi se hur långt vi kommer med finesser som gångarter under månaden :).

20171011 Kvällen tillbringade jag och kompis Eva på Strömsholm och tittade på clinic med Scott Brash, brittisk hoppryttare som ligger högt på världsrankingen. Även om jag inte är någon hoppryttare själv gillar jag verkligen att titta på hoppclinics. Jag gillar tanken många hoppryttare har med sitt markarbete och sättet dom prioriterar på. En hopphäst måste ju vara snabb för hjälperna och verkligen genomsläpplig. Så det var en inspirerande kväll!

20171006 Ivaldi f-11, som jag tidigare haft på inridning, kom tillbaka idag. Nu är det dags för töltträning. Ivaldis mamma heter Lauga och henne har jag ägt en gång i tiden. Det ska bli kul att plocka fram tölten på honom!

20171001 Supernördarnas samarbete är inlett! Jag och Charlotte på Karaby gård i Kristinehamn genomförde vårat första ridläger i helgen. Jag står för ridnördandet och Charlotte för matlagningsnörderiet.
Det blev väldigt lyckat, både enligt oss och enligt deltagarna. Det har varit ridning, prat om ridning, tankar om ridning varvat med otroligt god mat. Dessutom är boendet väldigt bekvämt och fräscht.
Jag har ju nu undervisat i 27 års tid och det blir roligare och roligare för varje år. Och varje ekipage jag möter är lite en aha-upplevelse. Vilken förmån det är då att få jobba så intensivt med ett antal ekipage under tre dagars tid. Känner mig så glad över att få den möjligheten!
Vi har hittills planderat för 2 helger nästa år, i maj och i september. Alla som vill komma och vara del av nörderiet är varmt välkomna! Här är några bilder från helgen.

Idag kom dessutom en ny träningshäst - Klakkur f-11 som ska vara här en månad och träna upp tölten. Matte Karin från Lysvik och jag är bekanta sen tidigare och jag tackar för förtroendet att träna Klakkur!

20170926 Hästarna har idag flyttat till Inga och Rolle på Nyhammar. Under en period kommer jag ha min verksamhet där och ta emot träningshästar. Det allra svåraste med att vara på Nyhammar är ju att låta bli att köpa något av dom fina fölen, ska försöka att ha karaktär nog att låta bli... Zassiah (lipizzaner/arab) som jag har ägt tidigare har ju fått flera föl tidigare som har utvecklats sig jättefint, i år fick hon ett stoföl - Ozaia - som ser alldeles bedårande ut. Men, ska stå emot!!!

20170918 Den här årstiden är det fullt upp på helgerna med kurser. Jätteroligt att träffa alla elever och se större och mindre framsteg hela tiden!
Den här veckan har jag Blesa f.04 i träning. Blesa och jag är bekanta sedan tidigare och nu när hennes matte är iväg på semester jobbar vi på hemma!

20170828 Hroi och jag har varit fyra dagar i Östervåla på uppdatering i Centrerad ridning. Alla instruktörer i CR måste åka på uppdatering minst vartannat år för att organisationen ska veta att vi håller en god kvalité på vår undervisning.
Vi hade 4 bra dagar med både nya och gamla kollegor. Hroi var ju som vanligt en darling att ha med sig!

20170823 Idag var det Spirits tur att åka med på träning. Vi var till Eskilstuna och red för Toini. En riktigt bra lektion fick vi där mycket föll på plats. Härligt! Sen lånade jag en av Hannas lipizzanderhästar - Zora, och red en lektion på henne också. Lika bra att passa på och roligt att prova en av Hannas fina hästar!

20170816 Hroi och jag har varit i Säffle några dagar på instruktörsfortbildning. Det var otroligt roligt att träffa gamla kollegor! Fantastiska dagar verkligen! Trevliga kollegor, en fantastisk häst och vår superba ridfröken. Som om inte det räckte har jag också lärt mig att jag verkligen gillar sushi!
Nu börjar vardagen igen, semestern är i princip slut. Sommaren har varit skön, mycket vila och återhämtning och det var välbehövligt!
Här är ett par bilder från Säffle på bästa Hroi. Bilderna är tagna av kollega Marie Bolk.

20170804 Nu var det ett tag sedan jag skrev, har haft lite välbehövlig semester och kommer fortsätta ha halvtidssemester från labbet ett tag till. Väldigt skönt!
Idag tog jag och Spirit oss iväg till Eskilstuna igen och tränade för Toini. Det gick bra men jag kan bara konstatera om och om igen att det är svårt att rida riktigt bra... Det är bara att öva och öva och öva lite till...
Imorgon drar kurserna igång igen för terminen. Det blir roligt att träffa eleverna igen efter sommaren. Det blir en Värmlands-turné som inleder höstterminen med Kristinehamn och Bjurtjärn.

20170719 Spirit och jag har varit i Eskilstuna idag och tränat för Toini Pettersson. Jag tränade för Toini regelbundet för ungefär 10 år sedan så det var roligt att ses igen. Nu ska vi boka in och rida för Toini regelbundet fram till i höst.

20170715 Geisli har åkt hem idag efter två månaders träning. Han är en rätt valpig 4-åring så nu får han ta det lite lugnt hemma. Träningen har gått jättebra men det började märkas på slutet att det var dags för vila, han var lite trött. Duktig liten häst som jag säkerligen träffar igen, på träning eller med matte Suss på ryggen.

20170705 Jag och Spirit har varit på kurs i Gottröra igen för Christina Drangel. Spirit har uppfört sig som en million-dollar-baby alla tre dagarna och nu är jag supermotiverad att träna vidare (stackars häst, jag är ju träningsnarkoman i vanliga fall....). Det är så roligt att vara på kurs, för det mesta får man med sig något nytt i verktygslådan hem!

20170701 Idag sålde jag Solfari till min elev Katja. Katja har ridit Solfari mycket sedan i höstas och det funkar jättebra mellan dom så det känns väldigt bra att Katja tar över honom nu. Han kommer gå kvar med mina hästar så jag kommer fortfarande att träffa honom dagligen!
Så, nu har jag bara två hästar själv. Det blir bra att kunna lägga mer träningstid per häst och känna att jag verkligen hinner med mina egna ordentligt också!
Så alla är nöjda och glada!

20170621 Höstterminen börjar bli full nu. Det finns någon helgdag kvar som går att boka i augusti-oktober. För er med ridhus som är lite oberoende av väder och vind finns det några datum att välja på i november och december. Välkommen att höra av dig om du vill boka kurs!

20170611 En gammal bekant åkterkom idag, Stormur f-11. Han har kommit på träning flera gånger för att knuffas vidare i sin utbildning lite i taget. Blir roligt att jobba med honom igen!
Tillsammans med Stormur kom Blesa. Blesa ska tränas ihop med matte Katja så hon ska alltså inte ridas av mig utan det är ekipaget som ska få lite intensivundervisning för att teamas ihop. Jag är helt övertygad om att med lite stöttning kommer det bli hur bra som helst!

20170609 Kraftur har åkt hem idag efter två månaders träning. Han kanske kommer tillbaka framöver på lite vidareutbildning men nu ska han i första hand ridas lite lugnt hemma och växa på sig lite mer. En rolig kille att jobba med!

20170521 I helgen har vi haft vuxenläger på Slofallet. Det har varit en toppenhelg. Flera av mina elever var med, härligt att få gnugga dom tre dagar i sträck! Sen några nya trevliga bekanskaper också!

20170515 Idag flyttade Jeanette och Isolde f-11 in till Slofallet för att vara här under sommaren. Jätteroligt! Jag ska träna Isolde på halvtid ett par månader. Jag har tränat Isolde tidigare och nu ska hon vidareutbildas. På den andra halvtiden ska Jeanette rida henne, blir kul att träffa henne regelbundet nu också!

20170513 Geisli f-13 checkade in idag. Geisli var på grundinridning/insittning i höstas en månad och ska nu fortsätta sin utbildning. Han ägs av min vän Suss så det var mys att få en fikastund med henne också. Nu går det alltså två lika gamla Tjaldur-avkommor i flocken, Kraftur och Geisli. Inridningen av Kraftur går stadigt framåt, en trevlig och personlig häst!

20170512 Idag var jag på utflykt till Säffle och gick på clinic med Karin Blignault. Flera av mina instruktörskollegor var där. Roligt att träffa alla och särskilt Amanda som jag gick nästan två års utbildning med. Karin Blignault har skrivit några böcker, bla en om biomekanik som är otroligt bra. Hon bor i Sydafrika så det var ett unikt tillfälle att hon kom till Sverige. Lärorikt att lyssna på henne och roligt att få ett ansikte på henne!

20170506 Laufi och Meya har åkt hem idag efter en månads träning. Laufi har ridits in och kunde idag visa att han kunde trava och galoppera med ryttare. Tölten väntar vi lite med. Meya har varit på töltsättning och töltade bra med ägare Mia. Nu önskar jag lycka till med fina hästarna på hemmaplan så träffar jag Mia och några av hennes hästar om tre veckor på lektion.

20170426 Spirit och jag har varit till Gottröra och gått kurs några dagar. Träffat nya och gamla kollegor. Nyttigt som alltid att vara där. Nu är vi påfyllda för att träna vidare hemma!

20170407 Ännu en träningshäst kom idag - Kraftur f-13. Kraftur ska ridas in. För några år sedan red jag in Krafturs mamma Ofelia. Hon var en väldigt trevlig och framåt häst, hoppas att sonen är likadan!

20170405 Två nya träningshästar kom idag. Meya f-08 som jag red in för några år sedan, nu ska hon få till tölten som har hackat en del. Hon kom nu tillsammans med Laufi, hennes son e. Mjölnir som hon var dräktig med när hon reds in. Laufi f-12 ska ridas in. Jag har haft en månads uppehåll med träningshästar nu, blir kul att komma igång igen!

20170330 Nu har jag och Charlotte Herminge på Karaby gård bestämt oss för att samarbeta med ridhelger. Jätteroligt, jag och Charlotte har känt varandra länge nu och det blir kul att jobba ihop! Vi har planerat för två helger tills vidar: 2-4/6 samt 29/9-1/10. Se mer info under fliken Ridweekend Kristinehamn.

20170319 Har tillbringat helgen i Värmland och haft lektioner och träffat vänner. Härlig kombo av jobb och avslappning! Vi smider lite planer på att ha ridhelger i Karaby utanför Kristinehamn i sommar. Charlotte som driver bed and breakfast står för kost och logi i härlig miljö och så blir det jag som har lektioner. Mer info kommer när vi har tänkt vidare men förhoppningsvis blir det dagar både i juni och september. Skulle du vara intresserad av en plats? Hör av dig för mer info!

20170316 En saluhäst finns nu. Odi från Hovgården f-06. Jag och Odi är gamla bekanta och nu har jag börjat träna honom igen inför försäljning. En gullig valack. Se mer info under Till Salu.

20170313 Nu börjar våren äntligen komma. Så väldigt skönt varje år! I helgen har jag fyllt år. Har varit ute och haft lektioner hela helgen med trevliga gäng så det var en bra 45-årsdag tycker jag! Alla grupper har nu krupit fram ur vinteridet så nu kör vi så det ryker med träningar!

20170228 Idag åkte Gossa hem efter en månads träning. Fokus har varit på att förbättra överlinjen i alla gångarter och att hon ska bli mer avslappnad med bettet. Rolig tjej att jobba med. Jag följer upp Gossa och matte Elisa med lektioner framöver och önskar dom lycka till på tävlingsbanan framöver!

20170219 I fredags åkte Disa hem efter några månaders träning. Hon har stärkt sig på många sätt under tiden här, fokus på henne har varit att stärka bärighet och att påbörja rakriktning. Jag kommer att få följa upp Disa på hemmaplan genom regelbundna lektioner, jättebra upplägg tycker jag!

20170212 Stormur har åkt hem idag efter några månaders träning. Stormur är en sån sköning, har ju haft honom hos mig tidigare också. Hoppas att träffa både honom och matte Inger framöver!

20170108 Hroi och jag har varit i Gottröra på kurs några dagar. Han har inte varit med och träffat Christina på länge nu så det var bra att ha med honom och stämma av träningen. Han skötte sig alldeles utmärkt, duktig häst!!! Både nyttigt och skönt att vara på kurs några dagar och bubbla in sig i kursfokusbubblan. Som en nyttig semester!

20170131 Idag kom en ny träningshäst - Gossa f-10. Jag har träffat Gossa några gånger tidigare när matte Elisa har ridit lektion på henne. Nu ska Gossa vara här en månad och vidareutbildas. Alltid roligt med nya hästar att träna!
För övrigt längtar jag efter våren nu, men det är ju faktiskt inte så väldigt långt kvar dit!

20170115 Haft en väldigt bra dag idag. Först var jag på labbjobbet och försökte fatta vårat nya analyssystem. Började iallafall få lite grepp om det, känns fint!
Sen till stallet och red Spirit för första gången sen han skadade sig i början av december. Muskeln där han fick sparken är inte helt bra än men han rör sig utan störning så lite lätt träning hoppas jag ska gå bra. Kändes väldigt roligt att sitta upp på honom igen!
Efter det åkte jag och Solfari till Nyhammar och red på tur med Inga och hennes Leysing. Sen lunch och såklart massa prat, roligt! Solfari är verkligen så otroligt gullig. Lättsam och mysig häst, tror minsann han får vara kvar här, har uppskattat så mycket att ha en genomcool häst under min egen rehabilitering.
På eftermiddagen kom Disa tillbaka för mer träning. Hon fick ju avbryta träningen och åka hem pga min skada men nu ska hon vara en period till här.
Känns jättebra att vara igång igen med all verksamhet.