Aktuellt

Nyheter/Blogg

Om mig

Team Nyhammar

Träning av häst

Centrerad ridning

Ridlektioner

Hästarna

Till Salu

Till minne

Massage

Kalender

Prislista

Kontakt

ReferenserNYHETER/BLOGG 2016

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

20161231 Så nu är det redan avslut för det här året. Snabbt går tiden! Det har varit ett bra år, träffat många duktiga och ambitiösa elever och haft många roliga hästar i träning. Året avslutades ju lite tråkigt med revbensbrott för mig och en skada för Spirit. Spirit drog på sig en sparkskada ungefär samtidigt som jag skadade mig så vi har rehabiliterats båda två under december. Nu mår vi bättre båda två och jag har kunnat börja rida igen på Hroi och Solfari. Spirit rehabtränas från marken ett tag till innan han ska börja träna ordentligt igen.
På hästfronten har det inte hänt så jättemycket i år. Jag köpte Solfari och Vilja i februari. Vilja såldes sen till Anna i maj och det var verkligen en bra matchning. I somras sålde jag Höfdingen till Elin och även där verkar det gå hur bra som helst.
För mina hästar har året inneburit en hel del utveckling.
Spirit börjar bli riktigt fin att rida. Längtar mycket efter att han ska läka ut så jag kan fortsätta hans utbildning.
Solfari har fått massor av utbildning under året och han är såååå gullig. Hans utbildning fortsätter tills han hittar sin nästa ägare. Solfari har jobbat med lite olika elever under året och gör det bra, anpassar sig mycket efter ryttaren.
Hroi har kanske inte fått mycket mer dressyrutbildning under året men däremot mycket toleransträning, han är ju lite ängslig av sig.
Vi har ju också bytt stall i år. I juni flyttade jag över min verksamhet till Slofallet. 13 år på Fänsäter fick då sitt avslut, det var lite sorgligt men jag trivs riktigt bra på Slofallet! Roligt med stallkompisar!
Under nästa år fortsätter jag utbilda både mig, mina elever, mina hästar och andras hästar.
Så gott avslut på 2016 och förhoppning om ett bra 2017 önskar jag er!

20161205 Ajajajajaj. I fredags gjorde jag en lufttur från en häst och landade rakt in i ett träd. Blev ambulansfärd till akuten och där konstaterades två revben brutna men inget värre än så som tur är. Men känns inte så jättebra i kroppen nu. Har ordentliga blödningar i musklerna på sidan så hasar mig fram som om jag var 193 år gammal. Men det är bara att hasa på tills det läker. Hästarna får en liten vintervila på köpet nu då men det skadar ju inte, dom tränas så mycket annars så dom kan må bra av några veckors semester.

20161113 Under helgen har vi haft vuxenridläger på Slofallet. Den här gången var det elever till mig från Karlskoga och Karlsborg som var med. Roligt att få umgås och arbeta med dom en hel helg! Tur med vädret har vi haft också, fina vintriga dagar!

20161112 Idag kom Stormur f-11 som ska vara här på vidareutbildning. Stormur var hos mig en månad förra vintern och nu är det dags att gå vidare med hans utbildning. Eventuellt kommer han också bli till salu. Stormur är en supertrevlig häst så det ska bli roligt att rida honom igen!

20161109 Idag åkte Aska hem efter en månads träning. Nu får ägare Karin träna vidare med siktet inställt på tävling i vår!

20161025 Spirit och jag var på den sista träningen för i år för Paulo Bastos. Nu har vi läxor så det räcker och blir över tills vi börjar igen i år. Bara att jobba på under vintern nu alltså!

20161023 Nu håller jag på att planera för nästa termin. Mina vanliga gäng har naturligtvis förtur på dagar men i mån av tid kan jag även boka in något nytt ställe. Hör av er via epost om ni är intresserade.

20161017 Helgen tillbringade jag i Varberg och träffade det elevgänget igen. Väldigt kul att vara där, synd att det ligger så långt bort bara - bilresan hem igårkväll-natt var inte så kul...
Idag har Geisli åkt hem efter en månads inridning. Nu får matte Suss pyssla lite och sen får han vila och komma tillbaka för mer utbildning i vår.

20161009 Nu har jag varit i Värmland över helgen och träffat alla mina trevliga Värmlandselever. Roligt!
På em tog jag emot två nya träningshästar. Aska f-03 som ska tränas en månad, hon var i träning hos mig en månad för ett år sedan och nu är det dags för en ny knuff i utbildningen. Så kom Hraundis som ska vara här några månader medan matte rehabiliterar sitt knä. Hraundis är 7 år och ska allmäntränas under tiden hon är här. Jag har träffat henne på lektion tidigare och det är en trevlig tjej som bara behöver gå vidare i sin utbildning nu.

20161007 Frodi har åkt hem idag efter tre månaders träning. Han har varit så rolig att jobba med så det blir lite tomt utan honom nu. Men ägare Anna och jag är vänner sen stenåldern så jag kommer få rapporter framöver och kommer säkerligen att träffa dom ihop igen. Anna och Frodi bor nere i Jönköping så jag får försöka åka förbi och träffa dom när jag är nere och hälsar på släkt och vänner där!

20161005 Jag och Spirit har varit till Gottröra några dagar på kurs igen. Den här gången var det fördjupningskurs, roligt att träffa gamla kollegor. I ridningen jobbade vi mycket med övergångar och tempoväxlingar för att få det att flyta bra. Mycket galopparbete också, jobbar med övergångar till och från förvänd galopp för att bytena ska bli bra.

20160930 Idag har jag varit på utflykt utan häst. Jag var på clinic med Manulo Mendez på Jädra gård utanför Enköping. Jag har inte sett Manulo arbeta tidigare och det var intressant att följa hans tankegångar kring ekipagen!

200160927 Spirit och jag har varit till Eskilstuna idag och tränat för Paulo Bastos. Idag tränade vi mycket på att han ska bli mer rörlig. Hmm, jag är alltid lite stolt över att jag rider mina hästar så rörliga i sidan men det var långt ifrån tillräckligt. Nu har jag ju som mål att få till bytena bra på honom och för att dom ska bli bra måste jag hjälpa honom att bli mer ännu mer rörlig. Så vi får jobba på med det!

20160917 Gola åkte hem i onsdags efter två månaders träning. Idag kom Geisli f-13 som ska vara här för att starta sin inridning under en månad. Geisli ägs och är uppfödd av min kompis Suss så jag har följt honom sen han föddes. Roligt att han börjar bli stora killen nu! Jag har ridit in hans mamma för några år sedan och nu är det alltså dags för Geisli att påbörja sitt liv som ridhäst.

20160906 Spririt och jag har varit iväg igen. Det är tätt mellan träningarna just nu... Idag var vi till min kompis Hanna i Eskilstuna och red för Paulo Bastos. Spirit utvecklas väldigt bra nu. Idag började vi med bytena. Jag har segat lite med det och velat stärka den förvända galoppen ännu mer men nu tyckte Paulo att det var dags att gå vidare. Det gick bra men kräver såklart mer träning.
Jag red också en lektion på Hannas lipizzanerkorsning Frodo. Frodo växlar lite mellan att vara lätt och fin för att sen bli som en timmerbil för att sen bli lätt igen. Som två helt olika hästar i en. Jag var nöjd med lektionen och med både min och Frodos insats. Nedan en bild på mig och Frodo.

20160901 Jag och Spirit har varit till Gottröra några dagar för utbildning. Spirit skötte sig som vanligt bra. Han är så rolig att utbilda men jag längtar efter att han blir ännu starkare. Får räkna med att det tar något år till att stärka honom innan vi kan börja göra riktigt roliga saker... Men, det är bara att jobba på!

20160817 Två träningshästar har åkt hem idag. Hilda och Hildur som har varit här en månad på utbildning. Hilda kommer att bli till salu snart. Ett rart musblackt 6årigt sto. Okomplicerad, väljer tölt. Till någon som vill skogsmulla och kursa. Hör av er om ni vill ha mer info om henne!

20160816 Ibland går det fort! Avaldi som var här på träning och försäljning såldes innan jag ens hann annonsera honom. Nu ska ha bli verksamhetshäst på Slofallet, kommer nog vara ett jobb som passar honom perfekt!

20160814 Fredag-söndag har vi haft sista vuxenlägret för sommaren. 8 trevliga ´tanter´har varit här. Roligt som vanligt har vi haft det!
Imorgon är det dags att börja jobba som vanligt igen, det är roligt det också! Har ett riktigt trevligt gäng med träningshästar nu. Ett par av dom blir troligtvis till salu inom kort så söker ni häst så hör av er!

20160729 Rara Daladis har åkt hem idag efter en månads inridning. Träningen har fungerat jättebra, hon var så väl förberedd för inridning när hon kom! Nu får matte Nathalie ta över och så träffar jag dom igen och stämmer av om några veckor.

20160725 Igår lämnade jag Spirit hos min kompis Hanna på Ängvaktartorp utanför Eskilstuna (där dom föder upp jättefina lipizzanerhästar). Idag åkte jag för att hämta honom och för att rida lektion för Toini Pettersson, min gamla ridlärare. Det var 10 år sedan jag red för Toini senast och det var jätteroligt och väldigt nyttigt att rida för henne igen!
Nu är Spirit hemma i hagen med sina kompisar igen - tror att han hade haft lite hemlängtan...

20160624 Har kommit hem efter Arenadagarna på Sparreholms ridcenter. I tre dagar har det varit klassisk dressyr på schemat. Olika instruktörer, clinics, föreläsningar och uppvisningar. Jätteroligt att vara där! Jag hade med mig Spirit och red lektioner för Christina Drangel. Jag är så otroligt nöjd med Spirit, han är så utvecklingsbar. Mycket jobb kvar men ibland får jag glimtar av hur det kommer bli i framtiden. Sen är han så otroligt bra i huvudet, väldigt lättsam att resa med och nöjd i dom flesta miljöer. Så tacksam över att han har hamnat hos mig!
Här är en bild från ett ridpass på Sparreholm.

20160721 En gammal bekant har checkat in för träning idag - Gola från Alvik f-09. Hon var hos mig på inridning för tre år sedan och ska nu utbildas vidare under en månad.

20160718 Två träningshästar har checkat in idag, Hilda och Hildur, båda f-10. Dom ska vara här en månad och utbildas.
Vi har också startat ett nytt vuxenläger idag, blir tre roliga dagar på Slofallet!

20160717 Idag har Höfdingen flyttat till Grythyttan till sin nya ägare Elin. Var lite sorgligt att vinka av Höfdingen, han är ju en stor personlighet och det blir lite tomt efter honom. Men jag tror att det kommer bli toppen hos Elin för honom! Önskar all lycka till det nya ekipaget och hoppas se dom framöver!

20160716 Hroi och jag har varit på turné några dagar. Torsdag-fredag var vi i Falköpingstrakten och red kurs för Atli Gudmundsson och Gummi Einarsson. Det var nyttigt och roligt. Ett väldigt härligt gäng med folk fick vi träffa också. Så två superhärliga dagar!
Sen passade vi på att åka förbi Jönköping och hälsa på familjen fredag-lördag. Hroi var måttligt imponerad av korna på gården och tyckte nog att det var skönt att komma hem idag till normala djur, dvs hans hästkompisar...
Jag har en väldigt rolig sommar, det är mycket träningar inbokade för mig med både Hroi och Spirit! Härligt med påfyllnad och utveckling!
En ny träningshäst har också kommit, Katla f-02. Hon ska bara vara här i knappt två veckor medan matte är på semester. Jag och Katla är gamla bekanta och det blir roligt att rida henne igen!
Här är en bild på mig och Hroi från kursen

20160711 Spirit och jag var på träning för Paulo Bastos idag igen. Jag är så nöjd med träningarna, Spirit utvecklas så bra nu!

20160703 Då fick jag säga välkommen tillbaka idag till Avaldi -10. Avaldi har varit här en träningsperiod varje år sedan han reds in. Det är ett smart drag att lämna iväg kontinuerligt för vidareutbildning tycker jag. Då går det smidigare på hemmaplan efteråt och hästen får en skjuts framåt i utbildningen. Den här gången ska Avaldi vara här en månad. Extra roligt är ju såklart att jag själv har ägt Avaldi en period när han var liten. Och att jag har följt honom hela hans liv eftersom Avaldis matte Suss är elev och vän till mig!

20160701 Min gamla (nej inte gamla i ålder såklart för vi är lika gamla) vän Anna från Jönköping kom idag med sin Frodi f-10. Frodi ska repetera sin inridning och utbildas vidare under två månader. Frodi är till salu! Mer info kommer senare när jag har känt på honom lite mer!

20160630 Idag kom Nathalie från Karlsborg och lämnade sin häst Daladis på träning. Daladis är fyra år och ska påbörja sin ridutbildning här en månad. Jag har ju haft ledigt från träningshästar en månad medan jag har boat in mig på Slofallet men nu kommer det några stycken och det ska bli kul att träffa nya individer!

20160627 Spirit och jag har varit i Eskilstuna idag och ridit för Paulo Bastos. En intensiv och väldigt nyttig lektion! Nu har vi mycket uppgifter att träna på och framförallt måste Spirit bli starkare i mage och rumpa. Nu såg jag igår att jag kan öka intensiteten mer i träningen!

20160626 Nu letar jag ny människa åt Höfdingen. Han är en supertrevlig häst som jag gärna säljer till någon aktiv ryttare som a) är en aktiv ryttare som vill ha mycket kul med sin häst och b) kanske tänker sig ut på tävlingsbanorna.

20160622 Hemma igen efter en vecka på resande fot. Först Varberg och hade kurs hos Vindhästar. Det var så roligt att träffa Cecilia och Peter igen. Jag var regelbundet hos dom och hade kurs när dom bodde i Örebro men nu har det gått alltför många år sen vi sågs. Att dom sen hade en hel hop med väldigt trevliga elever att jobba med gjorde ju att helgen blev toppentrevlig!
Efter Varberg åkte jag ner till Arild och hade ett par dagars semester med min bror Stefan. Myyyys att bara hänga med favvobrorsan ett par dagar! Och fint att vara vid kusten även om ingen av oss är någon bad-typ...
Efter Arild stannade jag till i Jönköping och hälsade på mamma och plastpappa ett par dagar. Och hann träffa mina goda vänner Nina och Lena också. Jätteroligt!
Men nu är jag hemma igen och det är ju bra det! Ser fram emot att återförenas med hästarna imorgon!.
Här är en bild på mig när jag börjar lära mig kasta lasso. Det gjorde jag för ett par veckor sedan men har glömt att skriva om det. Hursomhelst var det väldigt roligt och väldigt svårt!

20160615 Spirit och jag har varit i Gottröra på kurs några dagar. Han utvecklas så mycket nu! Igår toppade vi och gjorde vårat bästa pass någonsin. Då trodde jag att han skulle vara lite trött idag och att det skulle gå lite neråt men han hade energi kvar och gjorde ett ännu bättre pass idag! Så nu svävar jag på små moln! Han är ju riden i drygt 1,5 år nu och enligt gammal kunskap tar det två år att grundutbilda en häst innan man kan bestämma inriktning och specialkompetens för just den hästen. Det är en del grunder kvar och han behöver utveckla en hel del styrka till innan vi kan börja leka på riktigt! Är så glad över honom, är en förmån att följa hans väg till en bra ridhäst!

20160605 Fredag-söndag har vi haft vuxenläger på Slofallet. 4 deltagare den här gången som vi har fått rå om med ridning och god mat. Det är härliga dagar på läger och lika roligt för oss som jobbar där!

20160531 Nu har hela flyttlasset med hästar och allt gått till Stall Slofallet. Ny fas i livet alltså. Eller ny och ny, verksamheten kommer rulla på som vanligt, bara med annan bas. Blir roligt att få lite mer sällskap i stallet! Och otroligt skönt att flytten är klar äntligen, tycker jag har rensat och packat grejer i en evighet...

20160527 Idag har Gandur och Glockan åkt hem efter varsin månads träning. Duktiga hästar!
För övrigt städar jag och packar ihop stallet inför flytten. Jösses, jag har hunnit samla på mig en del grejer på 13 år på Fänsäter. Nu börjar allt bli klart och hästarna flyttar troligtvis på tisdag! Lite sorgligt känns det att lämna Fänsäter efter så lång tid där men nu blir det Stall Slofallet för hela slanten och det blir jätteroligt att komma dit!

20160522 Fredag-söndag har vi haft vuxenläger på Slofallet. Bra väder och ett roligt gäng så det har varit en toppenhelg!

20160517 Spirit och jag har varit till Eskilstuna idag och ridit för Paulo Bastos. Det var första gången jag red för honom och jag blev väldigt nöjd med råden jag fick. Så det får bli fler gånger!!! Spirit skötte sig jättebra i ny miljö och allt, är så lycklig över den hästen!

20160515 Idag blev jag bokstavligen rörd till tårar när en elev fick ett genombrott i träningen. Det är så härligt att få vara med när det händer!
La därför just ut följande inlägg på facebook:
Lönen för en ridlärare är visserligen när betalning för fakturorna kommer.
Men en större BELÖNING är att få vara med när utveckling sker. Då blir alla mil i bilen, alla kalla dagar, alla tidiga mornar och alla gånger jag måste upprepa mig upprepa mig upprepa mig som en trasig skiva ett rent och skärt nöje!

Det är så det är, det är dom stunderna som gör att jag vill fortsätta hålla på med det jag gör!
Som svar på mitt inlägg fick jag från en elev XX:
Du brukar väl aldrig behöva upprepa dig... yttertygel, yttertygel, yttertygel...eller halvhalt, halvhalt, halvhalt osv. Det är väl inte upprepningar... du stammar har jag alltid trott.
Underbart roligt svar, men tyvärr XX så stammar jag inte, jag är väl bara extremt tjatig och har ett begränsat ordförråd....

20160512 Vilja har åkt till sin nya ägare Anna i Borås idag. Vilja var mycket efterlängtad, det är roligt att sälja hästar till superengagerade köpare. All lycka till och ha det så kul nu Anna och Vilja. Här är en hejdåbild med mig och Vilja just innan hon åkte.

20160507 Gandur -09 som är här på träning är nu till salu. Se mer om honom under Till Salu.

20160505 Åh vilken rolig dag vi har haft idag! Jag och Höfdingen, tillsammans med en del av Slofallsgänget, har varit till Strömsholm på Gaedingakeppniträning. Det var Höfdingens första gång på ovalbana och han skötte sig så bra! Väldigt kul träningsdag! Och så bra ordnat av Sleipnir!

20160430 Sellnäsgänget var på tur för kurs idag. Har haft en jättetrevlig dag där och när vi var klara med lektionerna lastades två hästar och kördes ner till mig för att tränas en månad. Gandur f-09 som var på en månads träning här i höstas och ska nu vidareutbildas, och så Glókolla f-02 som ska ridas med fokus på lösgörande/rakriktande arbete.
Nu är det valborgskväll och jag hoppas på att det blir lugnt med smällare och fyverkerier häromkring så Hedda får en lugn kväll!

20160428 Idag har några träningshästar åkt hem. Isolde efter en månads träning. Henne kommer jag alldeles säkert träffa igen på lektion framöver! Och sen Krakki och Sterkur som har varit här i två månader på inridning. Även de hoppas jag på att träffa på lektion! Tre trevliga hästar! Nu ser jag fram emot nya träningshästar på lördag!

20160427 Nu var det tätt mellan kurstillfällena. Jag och Spirit har varit några dagar i Gottröra igen på utbildning. Vi lägger stort fokus på att få honom starkare, har tränat övergångar, övergångar och flera övergångar. Både uppsuttet och i långtygelarbetet. Han är så duktig och utvecklas hela tiden!

20160424 Vilken toppenhelg! Vi har haft helgläger för vuxna på Slofallet - den första för i år. Det var ett härligt gäng som var här! Det är sååååå mysigt med lägren på Slofallet! Nu blir det ungefär ett i månaden under sommaren - ser fram emot alla!

20160418 Vilja är nu till salu. En jättekul ridhäst, pigg och glad och lättriden. Se mer om henne under Till Salu.

20160406 Jag och Spirit har varit iväg på utbildning i Gottröra igen. Den här gången var det fördjupningskurs för oss som är examinerade så jag fick träffa flera av mina kollegor. Riktigt roligt! Med Spirit har vi nu snäppat upp honom någon nivå och börjat styrketräna honom mer aktivt. Mycket galopparbete, tittat på den förvända som han gör riktigt bra och börjat påbörja bytena. Han är så duktig och jag är så glad att den här hästen är hos mig!!!!

20160328 Idag har Hrekkur åkt hem efter en månads träning. Han har utvecklats bra och matte Ingela red honom fint innan dom åkte hem.
Sen kom en ny häst, Isolde f-11 som ska ridas här en månad. Sterkur och Krakki har nu varit här en månad och har en månad kvar av sin inridning. Två riktigt trivsamma hästar att jobba med som gör framsteg hela tiden!

20160327 Som ett vårtecken åkte jag och Solfari över till Nyhammar idag och red på utflykt där med Nyhammarsekipagen. Så härligt att det är vår ute nu!
Solfari tyckte nog att det var lika roligt som jag gjorde! Han är riktigt rolig att jobba med, börjar sakta med säkert bli starkare i kroppen och hittar därmed mer bjudning. Och ett sådant bra lynne! Solfari kommer bli till salu framåt sommaren, ett bra tips åt den som letar efter en riktigt trevlig häst för kurser och skogsridning!

20160313 Stormur och Askja har åkt hem idag efter att ha varit här i två månader. Stormur har vidareutbildats med fokus på att hitta tölten. Han har utvecklats jättefint, rolig häst att jobba med. Askja har varit med som sällskap så hon har bara haft semester här.

20160228 Incheckningsdag i stallet! Idag har det kommit tre nya hästar. Det är Hrekkur -09 som jag känner sen tidigare. Han ska vidareutbildas en månad här. Så är det Sterkur och Krakki, båda f-11 som ska ridas in under två månader.
För övrigt njuter jag i fulla drag av att ljuset börjar komma tillbaka och att det till och med går att få lite vårkänning på dagarna!

20160213 Sorgdag. Idag har både Johan och Polo fått vandra vidare. Är så tacksam över att ha haft dom så länge i mitt liv! Johan har ju varit med mig i 25 år, sen jag var 19. Polo har ju varit i familjen i 24 år sen han föddes, min mamma födde upp honom. Har så många roliga minnen från båda två, är bra att tänka tillbaka på nu i sorgen.

20160205 Idag har jag varit och köpt två hästar. Vilja -03 och Solfari -07. Båda har varit här på inridning när det begav sig så jag känner dom lite sedan tidgare, två trevliga hästar. Nu behövde dom ett nytt hem omgående så då fick dom flytta hit så får vi se om dom får vara kvar eller om jag säljer någon av dom framöver. Roligt med nya hästar, blir som en energipåfyllning och det kan ju behövas såhär i februari!

20160116 Två hästar har checkat in idag. Stormur (Drengur), en femåring valack som ska vidareutbildas och hans kompis Askja, ett ungsto som ska vara inackorderad medan Stormur tränas.

20160113 Nu har jag varit i Gottröra för några dagars utbildning. Den här gången tog jag inte med någon häst utan fick rida Garanti, ett stort halvblod. Det var riktigt roligt att rida honom i några dagar, utvecklande att rida lektioner på en annan häst!