Aktuellt

Nyheter/Blogg

Om mig

Team Nyhammar

Träning av häst

Centrerad ridning

Ridlektioner

Hästarna

Till Salu

Till minne

Massage

Kalender

Prislista

Kontakt

ReferenserNYHETER/BLOGG 2018

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

20181215 Idag har jag haft höstterminens sista kurs. Jag vill tacka alla elever på alla ställen för den här terminen och så tar vi nya tag nästa år!

20181122 Min senaste lärdom är att ta det försiktigt när kor ska hanteras. Under ett besök i Småland i helgen skulle jag och plastpappa Rune fånga en av hans kvigor. Det slutade med att jag blev intjongad stenhårt i en vattenkopp med bröstet före. Inte skönt och är rätt öm nu... Läkare gissade på spricka i revbenet, jag är glad att det inte blev någon fraktur iallafall! Så nu blir det mest skritt uppsuttet och en del arbete från marken för hästarna. Fick idag en bild när jag arbetar Converse från marken i höstas när hon var här på träning.

20181114 Igår var jag till Strömsholm och tittade på en clinic med Peder Fredriksson. Även om jag är alldeles för tantig nu för tiden för att hoppa så gillar jag verkligen att titta på hopp-clinics. Det är så tillämpad ridning och saker som att hästen måste vara lätt i handen, väl fram för skänkeln, reglerbar i tempo och naturligtvis rakriktad blir det som är det viktiga i markarbetet och helt avgörande i hoppningen. Så en intressant kväll var det!

20181107 Jag och Spirit har varit på sista Drangel-kursen för i år. Han går bra nu men vi behöver stärka upp en del saker så vi har att göra under vintern...

20181018 Converse har åkt hem idag efter tre veckors träning. Hennes träning har varit fokuserad på att rakrikta henne och att hitta en gynnsam arbetsform. Hon har utvecklats bra och nu får jag följa upp henne och matte Eva framöver.

20181011 Leira är nu såld till Fia på Ölme islandshästar. Det kändes jättebra att det blev Fia som tar över henne! Mjölnir är även han reserverad så det enda som finns till salu just nu på Nyhammar är minishettishingsten Hannibal.
Här är en bild på mig och Leira

20181001 Idag har jag börjat träna Blesa f.2004. Blesa står uppstallad på Nyhammar och behöver få upp lite styrka och kondis efter en tids vila. Så jag kommer rida henne ett par dagar i veckan under en period med det som huvudsyfte för träningen.

20180930 Haft en väldigt trevlig week-end kurs på Karaby gård i Kristinehamn! Är superkul att få tillfälle att fördjupa undervisningen med några elever flera dagar i rad. Och som vanligt fick vi fantastiskt god mat.
Sen checkade det in en ny träningshäst nu på eftermiddagen - Converse f.2003 som är korsning fullblod-welsh cob. Jag har träffat C på lektioner tidigare och nu ska hon få en träningsperiod på några veckor. Hon ska jobba med rakriktning och lösgörande arbete.

20180926 Spirit och jag har varit på kurs för Christina Drangel några dagar. Vi går sakta men säkert framåt, nu är det mycket styrketräning för honom. Nu har vi en kurs kvar i år och sen blir det lite kursvila fram till mars för Spirit.

20180922 Mestur fick åka hem idag efter en månad på inridning här. Nu får matte Ylva rida vidare, jag kommer att träffa dom på lektioner framöver och kolla att allt utvecklar sig bra.
Nästa vecka kommer jag först åka på kurs själv och sedan ha weekend-läger i Kristinehamn. Ser mycket fram emot lägret, är så trevligt att jobba på Karaby!

20180921 Idag hämtade Sofie Saedis efter ca 3 veckors träning. Sofie (och jag) var väldigt nöjd över de framsteg Saedis gjort under träningsperioden. Den stora skillnaden är framförallt tölten som är starkare och mer lösgjord.

20180918 Vi har några hästar till salu på Nyhammar. Mjölnir som är en godkänd hingst och som jobbat i avelsverksamheten här sedan 2010. Och så Leira som jag har i träning nu. Mer info om dom under Till Salu.

20180831 Idag checkade det in en ny träningshäst. Saedis f.11 ska ridas här några veckor. Jag känner Saedis väl då jag följt henne och Sofie på lektioner under lång tid. Nu blir det kul att ha henne ett tag. Hon ska framförallt lära sig att bli lite mer bekväm och lösgjord i tölten.

20180829 Hroi och jag har varit på kurs några dagar för Christina Drangel. Det var ett tag sedan Hroi fick följa med ut på något äventyr men nu fick det bli han som hängde med. Jag och Christina letade efter att han ska bli ytterligare stark och bärig. Framförallt sista dagen hittade vi verktyg som fungerade strålande både i avsuttet och uppsuttet arbete.
Här är en bild från en avslappnade uteritt vi tog en kväll. Det är ju skönt för dom att sträcka lite på benen och komma ut ur boxen en stund!

20180824 Idag kom en ny häst för inridning - Mestur f.15. Mestur är född här på Nyhammar och matte Ylva har väntat och väntat och väntat på att han ska påbörja inridning och nu är det äntligen dags! Han ska vara här en månad i första hand. Eftersom Mesturs matte Ylva och Faxis matte Tiina står i samma stall hade dom samordnat sig så Mestur kom och Faxi åkte hem efter en knapp månad här. Faxi är 18 år och har fått jobba mycket lösgörande här och att har fått hjälp med att få upp ryggen. Sen har det även varit mycket fokus på att hjälpa honom att bli bekvämare med höger galoppen. Den är fortfarande inte jättebra men vi har kommit en bra bit på vägen.
Leira är riden en vecka nu och svarar väldigt bra på träning. Hon ska ridas någon månad till och sen hitta sin nya lyckliga ägare!

20180819 Idag var det premiär för gruppen vid Dammängen utanför Karlskoga. Jättefint ridhus och trevligt gäng, dom flesta var elever från tidigare som jag har träffat på andra ställen, roligt att ses efter sommmaren! Det finns några platser kvar där så det går fint att ansluta till det gänget om ni vill ha ridhusträning. Kontakta mig för mer info!
Så har jag börjat träna Leira -02. Det var ju Leira som på midsommarafton fick felläge på sin fölning som vi kämpade stenhårt med för att hon skulle överleva. Hon var inte i skick att betäckas om i år utan ska ridas ett tag nu och eventuellt säljas. Duktiga tjejen som inte är riden på 10 år behöver musklas upp och repetera lite men jag blir imponerad av hur mycket som sitter kvar efter 10 år... Jag red henne rätt mycket när hon var ung men det var ju längesen som sagt. Känns väldigt roligt att sätta igång henne och hon ligger mig extra nära hjärtat sen i somras.

20180805 Idag kom en ny träningshäst - Vindfaxi f-00. Faxi och jag har träffats förr då jag har haft lektioner med honom och båda hans ägarinnor (mamma och dotter). Han fick komma direkt från GK-tävlingar i Strömsholm där han var nära att kvala till SM tillsammans med Alicia. Nu ska han vara här i nästan en månad för att skolas en del på banan, han behöver jobba med rakriktning framförallt.

20180801 Semester - fantastiskt skönt! Nu är det denna och nästa vecka kvar och sen är det in i gruvan igen... Jag och Spirit har varit på kurs några dagar. Han känns väldigt bra att rida nu, väldigt roligt!

20180728 Betäckningssäsongen rullar på här på Nyhammar. Igår var det dags för ultraljud igen. De flesta ston var dräktiga men en del fick gå ut till hingstarna igen för nya försök.
Idag har jag, Katja och Peter varit riktigt flitiga. Vår ridbana var rätt igenvuxen av ogräs så idag tog vi upp kampen mot det. Krattor, en fyrhjuling och en harv och måååånga timmars jobb så ser den riktigt fin ut! Tyvärr glömde vi att ta före-efter-bilder på den men det blev stor skillnad på den! Härligt ska det bli nu att ha en fixad ridbana att träna på!

20180725 Idag avslutar Ivaldi sin träning för den här gången. Förra perioden han var här jobbade vi med att hitta tölten. Det var i oktober förra året och nu satt tölten som en smäck. Den här gången har vi fokuserat mer på utbilding på ridbanan, att han ska bli lite mer följsam och på hjälperna. Det har gått bra och nu får matte Mona ta över träningen!

20180711 Madonna åkte hem idag efter en månads inridning. En sån rar häst! Madonna är en aegidienberger som är uppfödd här på Nyhammar. Henne får jag se mer av framöver tillsammans med matte Sofie, blir roligt att följa hennes utveckling framöver. Här är en bild på mig och Madonna tagen när vi visade upp vad hon hade lärt sig på sin månad här.

20180704 Spirit och jag (och Hedda) har varit på kurs i Gottröra några dagar. Härligt att åka iväg sådär med en häst några dagar och bara koncentrera sig på egen utbildning! Vi tränade vidare på bytena för att förbättra dem. Nu har vi med oss läxor hem så ska vi tillbaka om någon månad igen!

20180625 Efter att ha känt en del på Luna kom jag och ägaren i samråd fram till att hon behöver mogna lite mer innan träning. Så då fick hon byta hage och istället gå på betäckning med Viking. Tror det blir jättebra, en del individer behöver mer tid att mogna och att få en fölunge blir nog väldigt bra för hennes process!
Ivaldi f-11 har kommit tillbaka för en ny träningsomgång. Han har varit hos mig två gånger tidigare, först på inridning, sen på töltsättning och nu är han här för allmän vidareutbildning. Ivaldis mamma Lauga ägde jag under några år. Det var henne jag tänkte köra in och fick en riktig skentur med timmerkälken efter. Efter det har jag inte ens tänkt tanken på att köra in fler hästar. Så modig är jag helt enkelt inte....
Midsommarhelgen har jag ägnat åt att ta hand om Leira vars föl hamnade i ordentligt felläge och dog under hennes försök att föla. Det var ett slit framförallt för henne men även oss andra att få ut fölungen och sen efterbörden. Många oroliga timmar och ett intensivt arbete ledde iallafall till att det just nu ser ut att gå vägen för Leira. Men än är det mycket eftervård kvar för henne. Håll alla tummar att vi fixar det!

20180617 Idag kom en ny träningshäst, Luna, ett 4årigt aegidienbergersto. Så nu har jag två aegidienbergers i träning, båda uppfödda här på Nyhammar!

20181615 Nu har det varit utcheck och incheck för träningshästar. Idag kom Madonna, en treårig aegidienberger. Hon ska vara här en period för inridning. Madonna är uppfödd här på Nyhammar så det blir kul att se hur hon är som ridhäst!
Häromdagen fick Sokrates åka hem lite i förtid. Han fick en väldigt lätt kolikkänning och då valde vi att avbryta hans träning för att skulle åka hem, ta det lite lugnt och observeras på hemmaplan.
Igår var Suss här och hämtade hem Geisli. Han har varit här en månad på träning den här gången. Jag har haft honom två omgångar innan på träning men han har varit lite för valpig för att ta steget fullt ut som ridhäst. Nu har han växt på sig och blivit mer klar i både kropp och knopp så nu känns han som en mer vuxen ridhäst. Ska bli roligt att följa Suss och Geisli framöver! Här är en bild från Geisli och mig igår innan han åkte hem.

20180613 En sorglig dag här på Nyhammar! Solfari fick fång i februari och har behandlats sedan dess men inte blivit bra. Så idag fick han somna in. Det var helt och hållet rätt beslut men ändå väldigt sorgligt. Solfari var en sån raring!

20180609 Hroi och jag har varit på utflykt idag. Vi var till Stråssa och red lektion för Toti. En trevlig dag, det är roligt att vara på kurs, inte bara för att rida själv utan också för att titta på övriga ekipage och sitta i lugn och ro och fika. En riktig semesterdag alltså! Hroi skötte sig som vanligt alldeles utmärkt, en sådan bra häst han är!!!

20180531 Sokrates, en nordsvensk f-13 har checkat in idag. Sokrates ska vara här ungefär en månad och vidareutbildas under tiden. En riktigt stilig kille!

20180516 Spirit och jag har varit i Gottröra på kurs några dagar. Den här gången började vi fokusera mer på bytena. Vi har skummat lite på dom innan men nu är det dags att få dom riktigt bra. Så vi är laddade att träna vidare hemma tills nästa gång vi träffar Christina!

20180513 Argeisli har åkt hem idag efter att ha varit här en månad på inridning. En månad är rätt kort i inridningssammanhang men nu kan han grunderna i att vara ridhäst!

20180512 En gammal bekant kom idag. Geisli f-13 ska vara här på träning en period. Han har varit hos mig i två omgångar innan men eftersom han har varit lite valpig har vi bara tränat honom korta perioder och låtit honom vila och växa emellan. Nu ser han utväxt ut så nu kan vi komma till med lite mer utbildning. Blir kul att rida honom igen!
För övrigt håller vi på att hanteringsträna de fölungar som har kommit. Än så länge är det tre som fötts, några fler ska komma om ett tag. Roligt att hålla på med dom när dom är så små, dom lär sig fort att det inte är så dumt med människor som kan klias!

20180506 Fredag-söndag har jag, i samarbete med Charlotte på Karaby gård i Kristinehamn, haft ridläger. Fantastisk helg, vetgiriga och duktiga elever, god mat och så trevligt boende. Vi kör i september igen, finns ett par platser kvar så passa på att anmäl innan det är fullt!

20180502 Nu har betäckningssäsongen startat i Nyhammar. Mjölnir från Aspås (bild) och Gneisti från Lermansbo står till tjänst i år. Elever till mig får hela 1000:- i rabatt på betäckningsavgiften! Välkomna med era ston!

20180429 Argeislis ägare Lena var och hälsade på idag och tittade på när vi tränade ett pass. Argeisli rids in och är nu riden 9 gånger. En så duktig och positiv häst är det! Pigg och glad varje dag! Nu ska vi jobba vidare ett par veckor till innan han ska åka hem. Lena tog en bild på oss idag:

20180415 Idag checkade det in en ny träningshäst - Argeisli f.14. Han ska vara här en månad till att börja med för inridning. Det blir roligt att komma igång med - jag har ju slappat lite ett tag och bara haft mina två hästar att rida. Árgeisli ser fin ut och verkar ha ett mycket bra huvud och är dessutom mycket väl förberedd för inridning hemifrån. Jag tycker om när hästarna är vana att ha bett i munnen innan inridningen. Man behöver inte ha gjort något med bettet men bara att dom har haft det i munnen och vant sig vid den känslan underlättar mycket för dom när det är dags för inridning!

20180411 Spirit och jag har varit till Gottröra på utbildning några dagar. I måndags var det lite sisådär i galopparbetet men det ordnade upp sig och han kändes bättre och bättre för varje dag. Tror att jag fick mitt straff för att ha varit girig i träningen med honom, ibland vill ju ryttaren mer än vad hästen klarar för tillfället. Jag brukar ju alltid varna för att bli girig men nu hade jag själv åkt i den fällan. Så nu sänker jag kraven lite för att sedan kunna höja dom igen. Det blir bra det här!

20180314 Maja har åkt hem idag efter att ha varit här på träning i två månader. Målet för henne var att komma upp i bättre kondition och styrka eftersom hon varit avställd en tid hemma. Nu fick Anna och Andreas med sig en lite mer vältränad häst hem.

20180302 Seidur har åkt hem idag efter tre månaders träning. Han har utvecklats fint och det gick jättebra för matte Cecilia att rida honom idag. Nu ska han hem och bli gotlänning igen efter några månader på fastlandet.

20180216 Hroi och jag har varit på kurs i Gottröra i tre dagar. Han är så fantastisk den där hästen! Jag tycker att jag har hög arbetsmoral men det är ingenting jämfört med Hroi! Så toppendagar med toppenhäst och väldigt trevliga kursare! Härligt! Nu är det bara att landa in i vardagen igen och det är ju inte så dumt det heller.

20180131 Jag har blivit student på nytt! Har påbörjat några distanskurser. Det började med att jag skulle gå en kurs i bioinformatik och en i medicinsk genetik för jobbets skull men slutade med att jag hade anmält mig till och kommit in på tre andra också... Det är konflikthantering och två kurser i ledarskap. Jätteroligt att plugga igen och lära sig nya saker men jösses vad mycket inlämningsuppgifter det blir! Men mycket inspirerande.
På hästfronten rullar det på. Träningshästarna Seidur och Maja utvecklas bra. Mina hästar är kvar i sin vilofas så vi rider mest ut på lugna turer.
Hedda har blivit kastrerad pga en tumör men är nu snart rehabiliterad och klar efter det. Men det var jobbigt för både hund och matte under läkningsfasen. Fy vad synd det var om henne och vad jobbigt det är att inte kunna hjälpa med smärta och kli mer än att ge värktabletter. Men som sagt, nu är hon pigg och glad igen och kan följa med ut på lugna ridturer - då trivs hon som bäst!

20180112 Idag kom en ny träningshäst. Maja f-04, en korsningshäst som ska ridas här ett par månader. Jag har träffat Maja tidigare, jag och hennes matte Anna har gått utbildning ihop. Maja har varit avställd ett tag men ska nu komma i trim under tiden här!