Aktuellt

Nyheter/Blogg

Om mig

Team Nyhammar

Träning av häst

Centrerad ridning

Ridlektioner

Hästarna

Till Salu

Till minne

Massage

Kalender

Prislista

Kontakt

ReferenserNYHETER/BLOGG 2013

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

20131231 GOTT NYTT ÅR till er alla! Jag vill passa på att tacka alla som har förgyllt mitt hästår 2013 - elever och hästägare - tack, ni och era hästar lär mig massor hela tiden och får mig att utvecklas och att tänka i vidare banor! Det är så lätt att tänka att ´så här fungerar det´ men hästar och människor är individer och jag behöver ständigt anpassa mig för att försöka få till så god utveckling som möjligt hos ekipagen eller hos de träningshästar som är här.
Det hänt lite med min egen flock också under året. Lifri, Erill och Aragon har hittat nya ägare och Höfdingen har hittat hit.
Höfdingen är väldigt lovande men fortfarande rätt så unghästaktig och vi skyndar långsamt. Både Hroi och Funi har utvecklats mycket under året, väldigt roligt att följa dom båda två! Vera har haft lite besvär de sista månaderna men nu är hon behandlad och förhoppningsvis tar hon sig fint under våren. Gamla Johan blir ju 27 nästa år men motionsrids dagligen för att inte stelna till. Sist men inte minst - Polo, som till sitt stora förtret har kunnat köras hela vintern pga utebliven kyla...
Min utbildning i integrerad ridning lider mot sitt slut, sista segmentet är i mars. Det har varit en lärorik tid och Hroi har hjälpt mig med den äran!
Så 2013 har varit ett bra år på många sätt, men nu ser vi framåt mot 2014!

20131217 Vera var på återbesök på Evidensia idag efter 3 veckors vila. Idag var hon helt ohalt vid böjprovet!!! Jösses vad skönt. Nu ska hon vila ett par veckor till och sen ska jag smyga igång lite försiktigt med ridningen och hoppas det fungerar fortsatt väl för hennes framknä!

20131215 Gneisti som har varit här på träning ett par månader har åkt hem idag. Det har varit roligt att ha honom här! Sen började jag med Gloria på Nyhammar idag. Jag red in henne förra vintern och nu är det dags för fortsättningskursen för hennes del! Ska bli skoj, hon är en trevlig tjej!

20131214 Idag har jag varit i Storfors och haft kurs. Det var den sista kursen för det gänget och dom avslutade min kurstermin. Tack alla elever för en inspirerande termin - ni lär mig så mycket nytt hela tiden och förhoppningsvis jag er också! Vi ses igen efter nyår!
Bilden som får pryda dagens anteckningar är långt ifrån vintern... Fick just denna från Malin - får mig att längta ordentligt efter sommarens ridläger!

20131208 Idag har jag varit på utflyktsritt på Slofallet. Vi var ett gäng som red ut på tur. Jag fick låna gulligaste Filippa av Laila. Filippa var ju min tidigare men bor nu hos Laila sen ett par år. Hon har hunnit bli fem år, stora damen. Jag har ridit några gånger tidigare men nu var det ett tag sen, jätteroligt att få pröva henne idag! Efter ritten gick vi in i värmen hos Malin och åt gröt. Såna här vinterdagar är ju mysiga! Här är en bild på mig och Filippa från dagen.

20131129 Befinner mig mitt i det frustrerade felsökningsprocessen... Vera har haft lite jobbigt med sitt ena bakben på sista tiden. Ingen hälta men vill inte jobba med det till 100%. Förra veckan träffade vi en equiterapeut som hittade lite låsningar i ländrygg och SI-led höger sida. Hon blev något bättre efter behandlingen men inte bra. Igår var vi till Evidensia för att kolla höger bak. Det enda dom hittade där var en lättare böjprovreaktion på höger fram så nu är hon behandlad där. Båda bakbenen såg fina ut, spattröntgen helt ua, ingen förändring av att släcka bakknäna. Hmmm, ja nu ska hon vila några veckor innan återbesöket så får vi se hur det känns sen med ridningen.

20131113 Är nu hemkommen efter ytterligare en del i min utbildning i integrerad ridkonst. Som vanligt har Hroi varit med. Vet att jag har sagt det innan men han är så otroligt bra! Han är smart och fattar snabbt (snabbare än mig ibland) när vi går vidare i utbildningen. Nu har vi bara två gånger kvar, lite sorgligt, det är ett kul gäng jag går med!

20131028 Nu är jag klar med hästarna för Slofallet, för den här omgången. Gneisti, som är här på inridning, har några veckors träning kvar och utvecklas bra! Mina egna hästar är i full gång, iallafall alla förutom Höfdingen som har lite halvvila ett tag nu.
Det börjar hösta till sig på allvar nu. Jag är ingen större vän av vintertid som det blev idag, dagarna blir så väldigt korta. Men, om två månader vänder det och blir ljusare igen så jag får se fram emot det sålänge!

20131019 Idag har jag och Funi varit på Slofallet och ridit kurs för Toti Arnarson. Det var första gången jag red för Toti och jag blev mer än nöjd med undervisningen och tipsen jag fick med mig om hur jag ska gå vidare med Funi. En riktigt bra dag och jag hoppas vi snart får till en ny kurs för Toti. Jag var riktigt nöjd med Funi också, han skötte sig superbra och svarade bra på övningarna, duktig pålle!!!

20131012 Nu är jag färdig med hästarna på Nyhammar, iallafall för tillfället. Viking ska vila ett tag efter sin inridningsmånad och sen ska har ridas ett tag igen senare i vinter. Jag kommer nu vara en del på Slofallet och hjälpa Malin med några hästar. Idag har jag börjat med Dimma som ska ridas igång och Tara som ska ridas in. Sen ska jag fortsätta med Lif och Silja som är inridna men som sen har gått med föl. Hoppas att dom blir bästa turridningshästarna åt Malin!
Här är en bild på mig och Amanda från sommarens ridläger på Slofallet. Börjar längta redan nu efter nästa års läger!

20131006 Idag har Aragon flyttat till Örebro och sin nya ägare Liisa. Lite sorgligt men jag kommer att träffa honom i vår igen då han kommer tillbaka för inridning.

20130929 Har tillbringat dagen på Kvinnersta i Örebro och tittat på en tömkörningsclinic med Anders Eriksson. Inspirerande! Roligt var att den hingsten jag betäckte Vera med, Sirocco, var med på en lektion, kul att se honom. Den betäckningen resulterade ju i fina Aqleja som nu bor hos Maria i Borlänge.
Nu börjar det fylla på med kursbokningar för vårterminen. Ni som vill boka in era kurser - hör av er så vi hittar datum som passar. I första hand bokar jag in inarbetade kunder, i mån av plats kan jag fylla på med nya.

20130915 Idag checkade en ny träningshäst in. Det är Gneisti f-08 som ska vara här i två månader. Sen började jag med Ingas 3-åriga hingst Viking. Han ska ridas in och tränas under några veckor. Aska på Nyhammar utvecklas fint och tölten släpper mer och mer. Hon ska säljas under hösten, den som köper henne får en toppenkul ridhäst!
Här är en bild från idag på Aska och mig.

20130905 En Nyhammarsperiod har startat. Jag ska ägna mig lite åt Aska där, hon är riden förut men har haft en viloperiod ett tag, nu ska hon igång igen!

20130904 Jag och Hroi har varit iväg på våran utbildning i Gottröra. Hroi är så fantastisk att ha med sig, gör alltid sitt allra bästa. Roliga och utvecklande dagar, nu tränar vi hemma innan nästa segment i november!

20130901 Ljosavengur har åkt hem idag efter en månads träning. Han har tagit träningen bra under perioden, trevlig häst att jobba med!
Dramatiskt under veckan var att min hund Hedda var på sjukhus i två dagar. Nu är vi hemma med en trolig anaplasmadiagnos. Dumma dumma fästingar! Hon svarar fint på antibiotikan iallafall och är mycket piggare redan. Hon har förutom lite mediciner också ordinationen God mat och vila. Hedda är ju inte den vilande typen och fattar inte alls varför hon inte får hänga med på ridturerna nu... Men det är ju övergående som tur är!

20130820 Erill är nu såld och har flyttat till Gävle. Jag är säker på att han och nya ägaren Heidi kommer få det bra ihop!

20130818 Hemma igen efter att ha jobbat en härlig helg på Karaby i Kristinehamn. 8 glada ryttare har haft helgkurs, många skratt och mycket trevligt bemötande och mycket god mat! Och naturligtvis mycket fokus från ryttarna och tror att alla utvecklades en del under helgen. Tack och tack alla inblandade och särskilt till Kristina som organiserar allt och som härbärgerar mig!

20130810 Sista ridlägret för sommaren slutade idag. Det var lite sorgligt! Vi har haft en toppensommar. Många roliga ungar och sen har vi som jobbat haft det så himla kul ihop! Tack Malin, Amanda och Johanna för en toppensommar!

20130803 Idag har vi haft avslutning för läger 5 på Slofallet. Nu är det bara ett läger kvar för sommaren, lite tråkigt! Men datumen för nästa års läger ligger nu ute på Slofallets hemsida www.slofallet.se så nu är det bara att boka in sig för 2014. Nytt för nästa år är att vi kommer ha både barn- och vuxenläger!
En ny träningshäst har kommit idag. Det är Ljosavengur f-08 som ska vara här en månad för vidareutbildning.
Min kompis Suss var och hämtade sin Avaldi idag efter ca 1 månads inridning. Nu får Suss skogsmulla lite på honom och sen kommer han tillbaka för vidare träning. Suss sken som en sol när hon provred honom, så roligt, vi har ju väntat på detta sen han var bäbis! Här är en bild på Suss och Avaldi.

20130729 Idag har Hector åkt hem efter två månaders träning. Matte Mia red lektion innan dom åkte hem och hon hittade rätt bland knapparna. Hector har varit en kul häst att jobba med, pigg och villig och glad varje dag!

20130728 Torsdag-söndag har jag pendlat till Örebro Fältrittklubb för att vara med på en fortbildning för ridlärare genom Örebrodistriktet. Det har varit riktigt roligt att rida lite olika halvblod! Och till och med hoppat litegrann!!! Nu laddar jag om för att jobba på dom två sista lägren på Slofallet för sommaren. Ett gäng kommer imorgon och så är det nästa vecka också. Sen återgår allt till vardagen igen. Lite skönt är det ju när allt rullar på som vanligt igen men det har varit en toppensommar med ridläger och flera utbildningar för min del också!

20130723 Nu har jag och Funi varit iväg några dagar på kurs i Centrerad ridning i Östervåla. Jag är jättenöjd efter kursen med hur både jag och Funi utvecklades, nu ska jag träna vidare hemma med ny inspiration!!!

20130713 En gammal bekant checkade in idag! Suss kom med Avaldi idag. Avaldi var min ett kort tag under förra året innan Suss kom på att hon ville köpa tillbaka sin uppfödning. Nu är det iallafall dags för honom att ridas in så nu är han här ett tag igen.
För övrigt rusar sommaren iväg, vi är redan inne på fjärde ridlägret av sommmarens sex läger.

20130707 Kraftur åkte hem idag efter fem veckors inridning. Han har varit en cooling under inridningen men idag var han på tårna av någon anledning. Det är ju lite så med unghästar och det var ju bra att se denna sidan också innan han åkte hem!

20130706 Idag kom Erill hem igen. Han flyttade ju till Maria i slutet av maj men har inte funkat så bra i blandflock. Så nu går han i min valackflock och coolar ner lite. Han är till salu, en väldigt trevlig allroundridhäst, men bör gå i valackflock då. Mer info om honom kommer!

20130703 Nu har jag varit iväg några dagar på utbildningen i Integrerad ridning i Gottröra. Den här gången hade jag med mig Vera. Det är alltid utvecklande att vara där, den här gången kombinerat med en hel del frustration. Men, om man vill att saker ska bli annorlunda - gör annorlunda, annars blir det ju aldrig utveckling!

20130627 Nu rullar ridlägrena på. Vi är inne på andra lägerveckan nu för sommaren. Vi har det kanonbra, varvar lektioner med uteridningsutflykter. Imorgon är det dags att rida och bada med hästar och barn. Själv hålller jag mig på torra land än så länge, vill ha det liiiiite varmare i vattnet innan jag tänker komma i närmare kontakt med det!

20130615 Nu är det sommar på riktigt! Första ridlägret för sommaren startade idag på Slofallet. 8 förväntansfulla lägerbarn kom idag. Det ska bli riktigt roligt att jobba med Slofallsgänget igen hela sommaren!

20130607 Mist har åkt hem idag efter två månaders inridning. Till Polos och Veras stora sorg, dom har verkligen gillat henne. Det har jag också, rar och söt häst med min gamla ridhäst Mananott som mamma.

20130603 Så var det dags för Sif att åka hem efter en månads inridning. Matte Heidi har saknat henne såååå hemma. Heidi har varit uppe vid några tillfällen och provat att rida Sif så nu tror jag det kommer gå riktigt bra på hemmaplan också!

20130602 Två nya träningshästar kom idag. Det är Kraftur -08 som ska ridas in och så Hector -08 som ska vidareutbildas. Alltid roligt med nya individer att lära känna!

20130530 Idag blev det klart! Nu är jag lycklig ägare till Höfdingen. Han har ju varit här ett tag, först på inridning i höstas och så kom han tillbaka i december på inackordering och träning. Jag tycker mycket om honom och är såååå glad att han stannar här. Erill flyttar till Maria - Höfdingens förra matte. Tror att Erill och Maria kommer få mycket kul ihop! Så alla nöjda och glada efter den här dagen!

20130527 Det börjar närma sig ridlägersäsongen! Malin och co rider många hästar per dag nu för att alla hästar ska komma igång. Jag har fått några hästar på min lista också. Det blir Carin, Blaise och Ganti som jag ska ägna mig åt ett tag här nu på Slofallet. Ska bli kul när lägren drar igång!

20130524 Bangsi åkte hem idag. Han har varit på en månads tölt- och allmänträning. Jag hade ju honom på inridning två månader i höstas så nu var det dags att knuffa utbildningen vidare framåt en bit. Matte Marita red honom fint här och jag träffar dom om ett par veckor igen och stämmer av!

20130522 Nu har jag och Hroi varit i Gottröra på vår utbildning igen. Hroi har som vanligt skött sig utmärkt, ända fram till morgonens lektion idag när han bara tog slut efter halva lektionen. Frustrerande - javisst, men ibland är det ju bara att gilla läget. Antagligen mest huvudtrött efter all input på kursen. Vi tar nya tag och åker tillbaka i juli! Bra var det hursomhelst, och nu är vi halvvägs i utbildningen!

20130506 Nu ska jag ägna mig lite åt två av Lailas hästar på Slofallet. Det är Filippa och Lára, båda f-08, som ska ridas en period. Filippa bodde ju hos mig mellan 0-2 års ålder och sen flyttade hon till Laila. Hon är nog den allra sötaste unghäst jag har haft och nu har hon vuxit upp till stora damen!

20130505 En ny träningshäst kom idag. Det är Sif f-09 som ska vara på inridning en månad. På eftermiddagen var det öppet hus på Nyhammar. Det var roligt att se alla fölen som har kommit och att träffa vänner och bekanta!

20130428 Lite förändringar på träningshästfronten efter idag. Trilli och Saga har gjort klart sina två träningsmånader och åkt hem till sina respektive ägare. Hästarna har utvecklats bra och ägarna red dom fint idag så det kommer gå kanon på hemmaplan för båda två!
Sen checkade det in en gammal bekant - Bangsi som var här i höstas för inridning ska nu vara en månad för vidareutbildning. Jag har följt upp Bangsi och matte Marita under vintern på lektioner också, ska bli skoj att fortsätta med honom nu!
Ett vårtecken idag var att jag spände Polo för rockarden och gjorde premiärturen för våren. Mysigt tyckte jag och Polo verkade tycka det var kul att komma ut igen efter den långa vintervilan!

20130424 Idag har Gola åkt hem efter två månaders inridning. En riktigt trevlig häst att jobba med e.Prins från Knutshyttan. Hoppas jag träffar henne och ägare Maggan framöver och få följa deras utveckling!

20130423 Har röjt i sadelkammaren och hittat lite grejer som jag inte använder. Lägger dom på salusidan, ring eller mejla om det är något ni behöver!

20130405 Idag kom Mist -09 som ska vara här under två månader för inridning. Mist är dotter till Mananott, ett sto jag hade som min ridhäst tidigare så det ska bli lite extra kul att jobba med henne. Mamma Mananott är en jättetrevlig ridhäst så vi får hoppas att det har gått i arv!

20130401 Har haft några härliga soliga påskdagar nu! Påsken måste vara den bästa helgen på året, mellan vinter och vår, just när man behöver lite ledighet!
Idag har jag börjat träna Höfdingen igen. Jag red in honom i höstas och sen återkom han i december på inackordering och nu ska han få börja träna igen. Han är även till salu, mer info kommer snart.
Golas och Sagas ägare har varit och hälsat på sina hästar och suttit på sina nyinridna hästar idag. Det gick bra och nu ska jag jobba vidare med dom en månad innan det är dags att åka hem för dom.

20130322 Idag var sista dagen på Amandas praktik hos mig. Tyvärr! Det har varit hur bra som helst att ha Amanda under två veckor och fått hjälp att rida hästarna och att fixa med allt möjligt praktiskt! Min sadelkammare har väl aldrig varit så här välordnad... Vi kommer att jobba ihop igen under sommarens ridläger på Slofallet, blir bra det! Sen kan man ju alltid hoppas att det blir nya praktikperioder och att jag kan norpa henne nångång igen! Hade vissa funderingar på att kidnappa henne och behålla henne här faktiskt!

20130320 Jag och Hroi har varit iväg några dagar till Gottröra och fortsatt utbildningen i integrerad ridning. Jättebra dagar! Och jag måste bara säga igen hur glad jag är över Hroi, han gör verkligen sitt bästa hela tiden, så väldigt ridbar och samarbetsvillig!

20130310 Idag har jag introducerat Amanda i stallet. Amanda går på islandshästgymnasiet i Wången och ska praktisera hos mig under två veckor. Amanda är en duktig och ambitiös tjej som jag haft förmånen att känna länge och det ska bli jättekul att ha henne här. Hon får bland annat ansvara för träningen av Funi och Erill under den här perioden.

20130303 Ytterligare en ny träningshäst kom idag. Det var Trilli f-07 som ska vara här två månader för träning. Nu har dom som ska komma denna period checkat in. Dom går fint ihop i flocken, det är ju alltid skönt när dom har landat in ordentligt!

20130228 Ny träningshäst checkade in idag. Det är Gola f-09 som ska vara här 2 månader för inridning. Roligt att lära känna en ny liten dam!

20130226 Idag var familjen Strandberg och hämtade Lifri. Han kommer nu bli Karlstadsbo! Jag köpte Lifris mamma Lauga av Strandbergarna så det känns riktigt roligt att han hamnar hos dom!

20130224 Årets första vårtecken! En träningshäst kom idag! Jag brukar ju ägna vintermånaderna åt att träna hästar på Nyhammar och på Slofallet. Först på plan för våren kom Saga f-08. Hon ska vara här för inridning i 2 månader. Ett par hästar till är på ingång och ska komma under nästa vecka, skoj skoj!

20130131 Idag har jag börjat jobba med Prisma nere på Nyhammar. Prisma är en peruansk paso-dam som blir 3 i år. Tanken är att jag ska rida in henne till hösten så nu ska jag markarbeta henne ett par veckor, hon känns följsam och trevlig att jobba med.

20130123 Jag och Hroi har varit i Gottröra några dagar på utbildning. Nu har vi lite nya uppgifter att jobba vidare med till nästa gång vi ska dit i mars. Jag är väldigt nöjd med utbildningen och ser fram emot fortsättningen. Sen var det väldigt skönt att rida i ridhus några dagar och inte behöva tänka ett dugg på underlaget. Längtar mycket efter en upptinad ridbana nu så vi kan träna för fullt hemma!
(Idolbilden är tagen av Karola Lundström)