Aktuellt

Nyheter/Blogg

Om mig

Team Nyhammar

Träning av häst

Centrerad ridning

Ridlektioner

Hästarna

Till Salu

Till minne

Massage

Kalender

Prislista

Kontakt

ReferenserNYHETER/BLOGG 2014

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

20141227 Härligt med vinter och lite snö och sol! Har det lugnt och skönt och kan ägna mig åt hästarna i lugn och ro! Rider ett par unghästar hos Inga och tränar Lif åt Malin. Jag och Spirit håller på att bonda. Blir mest uteritter nu för att lära känna varandra. Jag är så nöjd med honom!!!
Idag var jag på glöggritt med Slofallsgänget. Jag red såklart Lif som jag ändå håller på att träna där. En mysig uteritt och sen gott fika inne hos Malin! Här är en bild från dagen.

20141208 Jag har fått snyggaste julklappen av Kristinehamnsgänget! Polo fick naturligtvis storhetsvansinne när han fick se den men det får ni läsa om i hans egna dagbok... (www.123minsida.se/polo)

20141129 Välkommen Spirit! Idag har vi varit och hämtat Ice Golden Spirit. Spririt är en femårig Morganvalack som ska bli min nya ridhäst. Ska bli väldigt roligt att lära känna honom och att utbilda honom. Han känns som en individ som kan passa mig! Jag har ju letat efter en ny tregångshäst ett tag nu och hade nästan lagt det lite på hyllan men sen fick jag syn på annonsen om Spirit och åkte och provred honom förra helgen. Kände att det var en häst som jag inte kunde låta bli att köpa och nu är han alltså här!

20141115 Jag och Höfdingen har varit på Slofallet hela dagen och ridit kurs för Toti. Höfdingen kändes fin och blir stadigare och stadigare i sin överlinje och börjar bli bättre i sin framåtbjudning. Det är bra att stämma av träningen av honom med Toti med jämna mellanrum, nu ska vi fortsätta där vi är jag ska bara fortsätta att stärka honom i samma arbete. Han kommer bli fin när han är klar tror jag! Jag red även en lektion på Lif, en av Malins 5-åringar som jag ska träna lite mer framåt jul. Har inte ridit henne på länge nu och det är lite jobb kvar på henne men det var kul att rida henne idag och bra att stämma av henne på lektion! Sen var det ju som vanligt trivsamt att hänga en dag på Slofallet med gänget där!

20141114 Idag har Ofelia åkt hem och i onsdags åkte Röst, båda har varit en månad på träning hos mig. Så nu är det inga träningshästar kvar på Fänsäter. Istället ska jag ägna mig åt Idunn och Isabella på Nyhammar. Det är två treåriga tjejer som jag påbörjade innan sommaren och som nu ska fortsätta sin inridning.
Imorgon ska jag och Höfdingen åka på kurs för Toti hela dagen hos Slofallsgänget, det blir nog en kul dag!

20141105 Jag och Hroi har varit i Gottröra några dagar på utbildning. Det här gången träffade vi våra nya kursare som vi ska tillbringa dom närmsta 1,5 åren med, åtminstone på deltid!
Katla har avslutat sin träning och åkt hem, Röst och Ofelia har ett litet tag kvar.

20141019 Idag har jag, Hroi och Höfdingen varit till Slofallet och ridit kurs för Toti. Jag är jättenöjd med båda hästarnas insats under dagen. Dom är helt olika att rida, Hroi är alltid supertjänstvillig och försöker vara till lags, Höfdingen har lite mer attityd. Det är roligt med lite variation kan man ju säga... Båda utvecklas faktiskt riktigt bra nu, var och en på sin nivå i utbildningen. Båda är hästar som jag tycker är roliga att rida - varje ridpass! Det är så det ska vara tycker jag. Trivs man inte riktigt med sin häst kan det faktiskt vara en god idé att byta häst, för bådas skull! Allt kan inte vara på topp jämt såklart och man får då och då skitridpass men att ha en bra grundkänsla för sin häst gör att det är värt att ta sig igenom även dom sämre perioderna!

20141018 Ytterligare en träningshäst kom idag. Det är Katla f-98 som ska vara här några veckor för att se om vi kan locka fram någon tölt på henne. Spännande projekt!

20141017 Två nya träningshästar har checkat in idag. Ofelia f-09 som var här på inridning i feb-mars i år ska nu vidareutbildas en månad, det blir roligt, jag tyckte mycket om Ofelia när jag red in henne. Sen är det Röst f-08 som ska gångartstränas en månad, en ny spännande bekantskap!

20141016 Dreki och Djarfur har åkt hem idag efter en månads träning. Duktiga hästar båda två. Dreki har startat sin inridning och Djarfur har varit på vidareutbildning. Nu får matte Anna ta över sina hästar igen, jag fortsätter att följa dom från marken.
Gårdagskvällen tillbringade jag på en clinic med Jens Fredricsson. Det handlade mycket om utbildning av den unga hästen och det var så skönt att lyssna på hur har resonerade kring långsiktig uppbygglig träning av dom unga! Jag tycker ofta att det ställs för stora krav på unghästarna för tidigt och för fort. En ung hästkropp har så mycket att anpassa sig till under utbildningen till ridhäst, dessutom ska den mentala biten hinna med. Så ta det lugnt, det tar lång tid att utbilda en ridhäst, att ge dom den tiden - det är vårt ansvar!

20141010 Nu har jag fått klart med datumen för min egen utbildning i vår. Så nu kan jag börja planera för ridkurser för våren. Jag kommer prioritera de kursplatser där jag redan är igång men eventuellt finns det utrymme för någon ny grupp också. Hör av er vid intresse!

20140924 Jag och Hroi har varit iväg på vår utbildning i Gottröra några dagar igen. Är nöjd efter dagarna, han är så otroligt rolig att rida och utbilda. Vi lägger mycket fokus på att stärka galoppen och den har utvecklats väldigt mycket under sommaren. Nu är det bara att träna på på hemmaplan innan det är dags för nästa segment. Under hösten har jag börjat rida Hroi regelbundet för Toti, perfekt att få hans islandsinrikting i kombination med Christinas dressyrarbete!

20140915 Två nya träningshästar kom idag. Det är Dreki f-11 som ska ridas in och så Djarfur f-05 som ska vidareutbildas. Båda killarna ska vara här en månad. Djarfur har jag träffat mycket på lektion så vi är gamla bekanta, blir kul att ha honom en månad nu!

20140901 Både Sixten och Thor har avslutat sin träning idag och åkt hem efter en månads inridning. Så nu är det lugnt på träningshästfronten ett par veckor innan nästa incheckningar.
Hroi går från klarhet till klarhet nu och har stärkt upp sig rejält under sommaren och känns riktigt rolig att rida. Höfdingen har också blivit mycket starkare i kroppen och glimtar till riktigt bra då och då. Vi har ägnat sommaren mycket åt att träna kondition och styrka på honom och det börjar ge resultat! Jag är så nöjd med båda hästarna!

20140826 Jag och Hroi har varit iväg på kurs några dagar igen. Den här gången var det fördjupningskurs så vi träffade flera gamla bekanta. Hroi skötte sig strålande och har faktiskt utvecklats mycket det sista halvåret. Det är ju svårt att avgöra när man rider hästarna varje dag men nu såg jag en film på oss från mars i år och det har verkligen hänt mycket sedan dess! Jag letar ju D-ponny eller en liten stor häst för fullt men har ännu inte hittat DEN hästen. Men den dyker väl upp förr eller senare!
Båda unghästarna som är på inridning letar nya hem, Thor ser ni på salusidan, Sixten e. Solfari från Oviksfjällen finns också. 5 år och nu insutten. En kul häst som säkerligen blir en fin ridhäst framöver!

20140817 Vilken dag! Var imorse på väg i lugn och ro till Storfors för att ha kurs. Strax utanför Linde kollapsar min bil och stannar. Efter att ha fixat med bärgare var jag tre timmar sen men kom till slut fram och hade en rolig kursdag.
Ett av vuxenlägren till nästa sommar är redan fullbokat (v.28) så passa på att boka om ni vill ha plats på något av de andra lägren!
Thor som är här på inridning är även till salu. Titta in på salusidan om ni letar efter en sympatisk unghäst att jobba vidare med!

20140809 Idag var det avslutning på sista ridlägret för sommaren på Slofallet. Vi har som vanligt haft en superrolig sommar och det känns alltid lite tomt när det är över. Toppenkollegor att jobba med, tack Malin, Amanda, Johanna och såklart Ella för i sommar! Och tack till alla lägerdeltagare såklart!
Viktoria har avslutat sin träningsperiod idag och åkt hem till Örebro. Nu tror jag det ska gå bra för ägare Petra och Viktoria att teama ihop sig på hemmaplan!

20140803 Två nya träningshästar har checkat in idag. Thor f-11 och Flekkur (Sixten) f-09. Båda ska vara här en månad på inriding. Killarna fann varandra direkt och lekte som galningar i värmen på eftermiddagen. Fattar inte att dom orkar, själv vill jag mest bara krypa ner i termobaren och sitta och plaska i vattnet...

20140723 Jag och Hroi har varit några dagar i Gottröra igen på vår utbildning för Christina Drangel. Hroi har skött sig fint som vanligt! Det värsta den här gången var transporten, inte så kul att transportera häst i flera timmar i den här extrema värmen!

20140719 Heida och Menja åkte hem idag efter några veckors inridning. Duktiga tjejer båda två!

20140711 I tre dagar har vi haft vuxenläger på Slofallet. Det var vårat första vuxenläger och det har varit fantastiskt roliga dagar! Lektioner, tantkamp, badritt och så Malins fantastiska mat! Alla sju deltagare utvecklades otroligt bra under lektionspassen, verkligen härligt att se!

20140709 Idag kom en ny träningshäst. Viktoria f-09 som ska vidareutbildas en månad. Hon får gå ihop med Sigga på Nyhammar, kul att ha lite träningshästar där också!

20140706 Under helgen har jag varit i Kristinehamn och haft deras traditionella helgkurs. Det är alltid så roligt att vara där och lite extra kul med helgkurs. Som vanligt ägnade vi oss åt jobb från marken och hoppning förutom dom enskilda lektionerna. Som grädde på moset är den trevliga kvällen ihop! Tack snälla Kristinehamnsgäng och särskilt Kristina som roddar med det så fantastiskt bra (med hjälp av mycket bra assistenter) för en trevlig helg!

20140704 Tre nya träningshästar kom idag. Det är Eidis f-04 som jag känner sedan innan. Eidis ska bara vara här en dryg vecka och tränas medan hennes ordinarie ryttare åker på semester. Sen är det Menja f-09 och Heiða f-10 som ska vara här någon månad på inridning. Heiða är troligtvis till salu, en jättesöt silvermusblack tjej. Mer info kommer!

20140630 Nu finns mer info under Till Salu om Sigga som är till salu. En rolig ridhäst med rena gångarter för den som vill fortsätta hennes utbilding!

20140622 Två nya hästar kom på träning idag. Det är Skrauta f-06 som ska tölttränas en månad och så Sigurlaug f-09 som ska ridas och kommer att vara till salu. Mer info om henne kommer!

20140619 Idag var det lägeravslutning för sommarens första läger. Vi har haft jättekul under veckan! Nu är vi lediga ett par veckor och sen drar vi igång med resten av lägren!

20140615 Godi och Hördur har åkt hem idag efter två veckors rätt intensiv träning. Nu får ägare Lotta jobba på hemma med dom och så träffas vi igen på ridläger på Slofallet om några veckor. Blir bra det!

20140514 Sommarens ridläger har startat idag. Vi börjar med ett barnläger och sen kommer vi varva barn- och vuxenläger över sommaren. Ska bli hur kul som helst att jobba på läger igen! Det finns platser kvar på vuxenlägren 1-3/7 och 12-14/8. Hör av er om ni vill komma, roliga och nyttiga dagar blir det!

20140609 Idag var det hästbytesdag. Vi var ner till Vintrosa och lämnade Alvar hos sin nya ägare Nina. Från Nina fick vi med oss Marias nya häst Dirfa. Jag hoppas och tror verkligen att inblandade parter ska bli nöjda med sina nya hästar!

20140608 Under helgen har jag haft terminsavslutning med tre grupper på lika många dagar. Känner mig så otroligt glad och tillfreds efter dessa dagar! Alla kämpar på med sitt, alla har olika områden att jobba vidare på. Det är så otroligt inspirerande och utvecklande för mig själv att träffa alla dessa olika ekipage. Nu är det sommaruppehåll men jag ser så mycket fram emot att träffa alla till hösten igen. Ni får alla kämpa på med koordinationshelvetet under sommaren och kom ihåg - blir 3 sekunder bra är det ju otroligt bra! Bara att återskapa det igen och igen och igen... Tack så väldigt mycket till alla mina grupper för den här terminen, om jag kan tillföra en gnutta till er av det ni tillför mig är jag oerhört nöjd!

20140531 Idag har det kommit några nya hästar till Fänsäter. Alvar, en 15-årig valack som är till salu (se vidare under Till Salu). Alvar och jag känner varandra väl, dels har jag ägt honom en period och dels har hans nuvarande ägare Maria ridit lektioner regelbundet för mig.
Sen kom Godi f-07 och Hördur f-92 som ska tränas ett par veckor. Godi har tidigare varit jobbarkompis med mig på Slofallet, nu ska tölten slipas på honom. Hördur är en äldre gentleman som framförallt ska lösgöras.

20140529 Mökkvi har åkt hem idag efter en månads träning. Han har varit här på framförallt töltträning och har utvecklats bra under månaden. Nu träffar jag honom och ägare Sofia nästa helg så vi kan stämma av då hur det går!

20140528 Hroi och jag har varit på kurs några dagar i Gottröra. Den här gången tog vi ett rätt stort kliv framåt, bra det, har tyckt länge nu att det funkar bra på den nivån vi var på men har saknat större framsteg ett tag. Idag var vi och nosade på ´hur det kan bli´. Väldigt skoj, nu gäller det att träna på bara och återskapa det igen och igen tills det blir en vana!

20140524 Idag hade jag en ledig dag. Då passade jag på att åka ner till Nyhammar med Höfdingen och rida i Ingas terränglåda. Hon är betydligt bättre än mig på att bara styra rätt ut i terrängen, bra träning för hästarna såklart men inget jag tar mig för på egen hand om inte Inga ´tvingar´ut oss. Han får vara kvar där inatt så tar vi en tur imorgon igen! Roligt med ridsällskap också!
Jag och Inga kom att prata idag om alla hästar som har passerat genom åren, lite nostalgiska blev vi och kunde konstatera att vi har haft bra mycket roligt ihop genom åren!

20140522 Jag och Höfdingen har ridit lektion för Toti idag igen. Känns som vi är på rätt väg i utbildningen och att det går sakta men säkert framåt. Roligt!!!

20140519 I slutet av förra veckan blev jag klar med Isabella och Idunn på Nyhammar. Nu får småbrudarna smälta det dom har lärt sig så fortsätter vi med dom till hösten. Har lite jobb kvar på Nyhammar, jag ska lägga sista handen vid Glorias träning och sen ska Blida ridas igång nu. Blida är ett 9-årigt sto som reds in som unghäst men har sen jobbat som avelsmadam. Nu ska hon bli ridhäst!

20140518 Idag var jag i Skultuna och hade kurs. Bland annat för Funis nya ägare Ebba och Helena som red med på lektion. Han gick jättebra med båda och verkade trivas väldigt bra med dom. Det var jätteroligt att se honom igen och härligt att han trivdes och hade det hur bra som helst! Fick bland annat höra att han fick födelsedagstårta på sin födelsedag igår! Här är en bild på Funi med Ebba

20140517 Idag var det avslutning för terminen i Storfors. Det roliga gänget hade tryckt upp t-shirtar med texten ´Motivated by Anna Danielsson´. Dom var väldigt snygga i sina tröjor minsann! Se själva:

20140510 Höfdingen har fått följa med ut på kurs för första gången. Vi var till Slofallet och red kurs för Toti Arnarson. Jag var jättenöjd med dagen, fick bra tips hur vi ska jobba vidare. Höfdingen skötte sig superbra med ny miljö och allt. Han är ju just alldeles i början av sin utbildning men nu är det nog dags för mig att sluta med bäbistänket med honom och faktiskt ta tag i hans vuxenutbildning! Ska bli väldigt roligt att gå vidare med honom nu, jag tycker mycket om den hästen!

20140502 Nu är det dags för lite jobb på Nyhammar igen. Jag ska fortsätta med Gloria som blir 5 år nu. Jag har ridit henne i två omgångar innan och nu är det dags för ytterligare utbildning för damen. Jag gillar henne mycket, hon är ju helsyskon med en hel bunt hästar jag har haft och ridit tidigare, tex Filippa som åkte från mig förra veckan. Sen är det två treåringar som ska förberedas för inridning. Idunn (som jag också är bekant med massa helsyskon till) och så Isabella. Isabella är lite kul, hon är den första Aegidienbergerhästen som rids in på Nyhammar. Aegidienberger är ju en korsning mellan islandshäst och Peruansk Paso (töltande större häst). Aegidienberger (eller Aubergin som jag brukar kalla dom, lite enklare att säga hahaha), är en ras i Tyskland men ännu inte i Sverige. Hursomhelst ska det bli kul att se hur hon är!

20140430 Idag har Dirfa åkt hem efter en månads träning. Dirfa är till salu, kolla henne under Hästtips. Sen kom Mökkvi, en 6-årig valack som ska vara här en månad för att träna tölten. Jag red in Mökkvis mamma Moa för några år sedan, blir kul att se hur hennes son är!

20140429 Filippa blev veterinärbesiktad idag och åkte till sin nya ägare i Finnåker. Tror det blir ett toppenhem åt henne, all lycka till Marita med rara Filippa!

20140427 Funi är såld och har idag flyttat till sina nya ägare i Skultuna. Det är alltid lite sorgligt att skiljas från en häst, Funi har ju varit hos mig i nästan 4 år, men jag tror att han kommer trivas finfint med sin nya ägare Helena!
Heba avslutade sin träning idag men fick inte åka hem utan vi körde henne till Inga för betäckning med Mjölnir. Heba har varit kanontrevlig att jobba med och har utvecklats fint under sin träningsmånad.

20140417 Nu har jag börjat träna några hästar på Slofallet inför lägren. På min lista nu står Ganti, Silja och Lif. Det ska bli premiär för dom på lägren i sommar. Jag har ridit alla tre tidigare och nu ska det bara finliras lite!

20140413 Det är jätteroligt nu att alla ridgrupper är igång efter vinteruppehållet! Nu i helgen har jag varit i Kristinehamn och Storfors med duktiga elever på båda ställena. Det är verkligen så roligt att följa allas utveckling, ett riktigt inspirerande jobb! Nästa helg över påsk ska jag vara lite ledig men sen kör vi så det ryker med kurser hela våren. Och nu är det inte så länge kvar tills sommarens läger på Slofallet börjar. Ni har väl inte missat att vi utöver barn/ungdomslägren även har vuxenläger den här sommaren? Kolla Malins hemsida www.slofallet.se för vidare info.

20140330 Nu i helgen har det varit lite in och utcheckningar av träningshästar. Ljosadis åkte hem igår efter en månads töltträning. Hon har blivit jättefin och töltar på som bara den, duktig häst! I morse åkte Gloria och Ofelia hem efter två månaders inridning, två helt olika men duktiga pållar det också! Sen kom Filippa f-08, hon ska vara här en månad på vidareutbildning. Filippa har ju jag ägt när hon var liten, hon är verkligen världens sötaste häst! Nästa häst att checka in var Heba f-10. Heba är grundinriden och ska även hon vara på vidareutbildning en månad. Sist kom Dirfa f-11. Hon ska vara här en månad och förberedas för inridning. Både Filippa och Dirfa är till salu, mer info kommer om dom.

20140320 Jag och Hroi har varit i Gottröra några dagar och gjort det sista segmentet i utbildningen. Så nu är jag diplomerad ridlärare i Integrerad ridkonst! Vad är då integrerad ridkonst? Det är i grunden en dressyrutbildning men med flera verktyg att utbilda hästen. Vi har gjort mycket olika typer av markarbete men tyngdpunkten har legat på uppsuttet dressyrarbete. Jag är väldigt nöjd med utbildningen och tycker att jag har utvecklats mycket som ryttare under de 1,5 år som utbildningen har pågått. Jag kommer nu efter examen att gå ett fortsättningsår för att gå vidare med min ridutbildning. Stämningen idag var lite blandad, skönt att vara klar med examen men sorgligt att skiljas från gruppen!

20140302 En ny häst har checkat in idag. Det är Ljosadis f-07 som ska vara här en månad på allmänträning och töltsättning. Hon har gått med föl och haft långledigt från ridning men nu är det dags igen!

20140301 Vera har flyttat till sitt nya hem idag. Jag bestämde mig efter lite velande fram och tillbaka att hon, med tanke på sin pålagring som vi hittade för ett par månader sen, skulle få bli promenadhäst istället. Så nu får hon det lite lugnare framöver! Det var lite jobbigt beslut, hon har ju bott här i 7 år nu men det blir för det bästa!
För övrigt rullar det på med alla hästarna. Inridningshästarna Gloria och Ofelia utvecklas fint, nu har dom en månad kvar här. Funi och Hroi har jag satt igång för fullt igen efter en liten vintersemester för deras del, dom känns fina båda två, lite stelare efter semestern men det känns inte som det sitter så hårt fast hos någon av dom. Höfdingen har också haft lite ledigt och sätts igång nu igen. Han blir ju 5 i år men är fortfarande väldigt mycket unghäst och vi får mest jobba med att hitta stabilitet i valpkroppen. Han är coolheten själv men som sagt, har inte riktigt koll på sin egen kropp än.

20140207 Skilla blev klar med sin träning idag och fick åka hem. Hon har varit en rolig häst att jobba med, en riktig personlighet med mycket åsikter men lätt att lära och alltid på gott humör. Hoppas vi ses snart igen på lektion!

20140201 Två nya träningshästar checkade in idag. Gloria och Ofelia, båda 5 år. Gloria är grundinriden men Ofelia är helt grön. Gloria är uppfödd hos Inga och jag har ridit ett flertal syskon till henne under åren. Att hon och Gloria (egentligen Gloria 2) som jag red tidigare i vintras heter lika är mitt fel. Jag skulle köpa Gloria 2 som föl och ville gärna att hon skulle heta Gloria. Namnet var upptaget men det gick ju att lösa ändå. Sen blev det inte att jag köpte henne så nu har dom samma namn helt i onödan - så kan det gå. Det ska bli kul att se om denna Gloria är lik sina syskon och också kul att lära känna Ofelia som verkar vara mer av den försiktiga typen.

20140122 Hroi och jag har varit i Gottröra på vår utbildning. Nu var det näst sista segmentet så nästa gång är det dags för examination. Utbildningen har gått så fort tycker jag, samtidigt har jag fått med mig massor av kunskap! Jag vet att jag har sagt det innan, men jag säger det igen, Hroi är så duktig och bra att ha med sig, jag är så tacksam för att ha en så fin häst!!!

20140110 Idag kom årets första träningshäst. Det är Skilla f-09 som ska vara här på en månads träning.
Och idag kom vinterkylan också. Det positiva med det är ju att det blir hårt istället för geggigt i hagarna, det är rätt skönt men jag hade gärna haft varm vinter ett tag till faktiskt...